ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το Ιράν έριξε βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το κτήριο του αμερικανικού προξενείου

Ιράκ: Το Ιράν έριξε βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το κτήριο του αμερικανικού προξενείου
Οχτώ βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την κουρδική περιφερειακή πρωτεύουσα Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ (Coalición Internacional vía AP) (Φωτογραφία αρχείου)

Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την κουρδική περιφερειακή πρωτεύουσα Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, με στόχο να χτυπηθεί το νέο κτήριο όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο αλλά και η γειτονική κατοικημένη περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κουρδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόσθεσε, πως η επίθεση που έγινε από το Ιράν, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές και (ευτυχώς) δεν υπήρχαν ούτε θύματα ούτε τραυματισμοί. Ωστόσο, Ιρανός ανταποκριτής που εργάζεται στο Ιράκ για λογαριασμό της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο να πλήξουν «μυστικές ισραηλινές βάσεις».

Η επίθεση έγινε το πρωί της Κυριακής στη μία τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ούτε περισσότερες πληροφορίες. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «αποτρόπαιη επίθεση», αλλά πρόσθεσε πως δεν τραυματίσθηκαν Αμερικανοί και δεν υπάρχουν ζημιές σε αμερικανικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Αρμπίλ.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στο συγκρότημα του διεθνούς αεροδρομίου της Αρμπίλ, έχουν κατά το παρελθόν δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράκ. Ωστόσο, εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουν σημειωθεί τέτοιες επιθέσεις.

Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020 -τα ιρανικά αντίποινα για το φόνο από τις ΗΠΑ νωρίτερα εκείνο το μήνα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στην επίθεση του 2020 δεν είχε σκοτωθεί αμερικανικό προσωπικό, αλλά πολλοί είχαν τραυματισθεί.

Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έκαναν αμέσως γνωστό πού έπληξαν οι πύραυλοι. Εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ.

Κάτοικοι της Αρμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις και μερικοί είπαν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν από τις εκρήξεις. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα βίντεο αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ