ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μελιτόπολη και Χερσώνα ενάντια στην ρωσική κατοχή

Ουκρανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μελιτόπολη και Χερσώνα ενάντια στην ρωσική κατοχή
Δεκάδες κάτοικοι των δυο πόλεων διαδηλώνουν, περνώντας κυριολεκτικά δίπλα από τις ρωσικές δυνάμεις AP/Phil Nijhuis (Φωτογραφία Αρχείου)

Διαδηλώσεις με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τόσο στη Μελιτόπολη, όσο και στη Χερσώνα, κατά των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν καταλάβει τις δυο ουκρανικές πόλεις.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο, δεκάδες κάτοικοι των δυο πόλεων διαδηλώνουν, περνώντας κυριολεκτικά δίπλα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται πως στην Μελιτόπολη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, εγκαταστάθηκε νέα δήμαρχος, μετά την σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ, την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η Ρωσία τοποθέτησε στη θέση του Φεντόροφ την Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, από την ομάδα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι συνεργάτης και υποστηρίκτρια της «ειδικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης εθεάθη σε βίντεο την Παρασκευή να απομακρύνεται από ένα κυβερνητικό κτήριο στην πόλη από ένοπλους άνδρες.

Λίγο αργότερα, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, περιφερειακός εισαγγελέας του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα τα οποία ερευνώνται.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ