ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στην Ουκρανία: Μια «Κιβωτός του Νώε» για τους τετράποδους πρόσφυγες (pics&vid)

Το CNN Greece στην Ουκρανία: Μια «Κιβωτός του Νώε» για τους τετράποδους πρόσφυγες (pics&vid)
Η αποστολή διάσωσης ζώων παρέλαβε από την Ουκρανία 85 γάτες και 35 σκύλους για να τους μεταφέρει αρχικά στην Πολωνία και στη συνέχεια στη Γερμανία CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί -ανάμεσά τους παιδιά- κι εκατομμύρια άνθρωποι πρόσφυγες, με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα: Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουρκανία στις 24 Φεβρουαρίου, συρρέουν στα σύνορα καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια, έχοντας μαζί τους όσα έκριναν ως απολύτως απαραίτητα. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα για όσους καταφέρνουν να διαφύγουν, καθώς οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι απειλούνται συνεχώς από τις εχθροπραξίες.

Ανάμεσα στα ατελείωτα προσφυγικά κονβόι δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους τα κατοικίδιά τους, φωτίζοντας μια αθέατη πλευρά του πολέμου, λιγότερο ανθρωποκεντρική. Διότι εκτός από τα τετράποδα ισάξια μέλη των οικογενειών που εκτοπίζονται, εκατοντάδες ζώα στα καταφύγια των φιλοζωικών οργανώσεων αποτελούν μία ακόμη παράπλευρη απώλεια στον παραλογισμό του πολέμου.

Το Πρζέμισλ βρίσκεται μία ανάσα απο τον συνοριακό σταθμό της Μεντίκα, ο βασικότερος άξονας διέλευσης των προσφυγικών ροών προς την Πολωνία. Η συνάντηση με τους εθελοντές της φιλοζωκής οργάνωσης Peta έγινε στην κλινική ζώων του γιατρού Ράντεκ.

Προορισμός του κονβόι των τεσσάρων αυτοκινήτων που για αποσκευές έχουν άδεια κλουβιά και τροφές, είναι η ουκρανική πόλη Λβιβ. Σκοπός είναι να παραδοθούν οι τροφές σε φιλοζωικές του Κιέβου και κυρίως, να μεταφερθούν 85 γάτες και 35 σκύλοι αρχικά στην Πολωνία και μετά στη Γερμανία.

CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

H εν λόγω αποστολή αποτελεί μέρος μια αλυσίδας διάσωσης ζώων, προκειμένου να μεταφέρονται είτε σε καταφύγιο στην Πολωνία είτε σε κλινική για την περίθαλψή τους.

622e91aad7a2d.jpg
Ο Δρ. Ράντεκ με την ομάδα του εξετάζουν τα ζώα και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε όσα απο αυτά τη χρειάζονταιCNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλη

«Προφανώς όλοι αυτή τη στιγμή εστιάζουν στο να δώσουν βοήθεια στους ανθρώπους αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ζώα, είναι εντελώς μόνα τους, έχουν μείνει πίσω και έχουμε υποχρέωση να τα φροντίσουμε και αυτά. Γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την αποστολή» λέει στην κάμερα του CNN Greece o Ντάνιελ, που εργάζεται για την Peta στη Γερμανία.

«Η κατάσταση με τα ζώα στην ανατολική Ευρώπη ήταν ήδη αρκετά δυσάρεστη και χωρίς τον πόλεμο, τώρα χειροτερεύει», εξηγεί η 19χρονη Μαρί.

Η Λουντμίλα, εθελόντρια στη Λβιβ για τη διάσωση ζώων, δούλευε για τρία χρόνια στο Τσέρνομπιλ που έχει καταληφθεί εδώ και μέρες από τις ρωσικές δυνάμεις. Εξηγεί, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της, ότι πολλοί φίλοι της έχουν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, ενώ έχει χάσει την επικοινωνία με στενούς της φίλους και συγγενείς.

H Λουντμίλα, πρώην εργαζόμενη του Τσέρνομπιλ, κρατά στην αγκαλιά της τον «μικρό σκατζόχοιρο», όπως ονόμασε ενα μικρό σκυλάκι που της έδωσε μια ηλικιωμένη απο το ΚίεβοCNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

«Το πέρασμα των συνόρων είναι η πιο στενάχωρη στιγμή. Βλέπεις τόσες πολλές μητέρες με παιδιά, με τα μωρά τους στην αγκαλιά μέσα στο χιόνι. Κάποιοι είχαν τα ζώα τους κάτω από τα μπουφάν τους, ακόμα και για τρεις μέρες. Χαιρόμαστε που μπορούμε να τους σώσουμε και να τους μεταφέρουμε εκτός Ουκρανίας, σε ασφαλές μέρος λέει η Τζούντιθ Πέιν που δουλεύει για την Peta για περισσότερα από 10 χρόνια και ζούσε στην Ουκρανία για περίπου ένα χρόνο, από το 2011.

Μετά από περίπου 18 ώρες και εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα, καθώς ο αριθμός των ζώων ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια του νόμου, πάνω από 100 ζωάκια φτάνουν στην Πολωνία. Μαζί τους και τρεις εθελοντές μιας άλλης φιλοζωικής οργάνωσης που κατάφεραν να φύγουν από το Κίεβο.

Ο Ντάνιελ, η Τζούντιθ, ο Γενς, η Μαρι και η Τερέζα ειναι όλοι τους γερμανοί εθελοντές της Peta, ενώ μαζί τους συμμετέχει μία εθελόντρια απο την Ρουμανία, η Μαρίνα. Έφτασαν στην Πολωνία πριν περίπου μία εβδομάδα και κάθε δύο μέρες κάνουν την διαδρομή Πρζέμισλ - Λβιβ και πίσω, μεταφέροντας κατοικίδια απο φιλοζωικές που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες.