ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Μακρόν, Μπάιντεν, Ζελένσκι: «Πυρετός» επαφών χωρίς άμεση λύση

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Μακρόν, Μπάιντεν, Ζελένσκι: «Πυρετός» επαφών χωρίς άμεση λύση
Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, στη συνέχεια συνομίλησε με τον Τζο Μπάιντεν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Benoit Tessier/Pool via AP)

Νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνδιαλέξεις έγιναν λίγες ώρες μετά την επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο, ενόψει και τις σημερινής διαπραγμάτευσης που αναμένεται να γίνει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, από τη μεταξύ τους συνομιλία δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί άμεσα μία λύση, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή.

Όσον αφορά τη νέα επικοινωνία που είχε ο Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, οι δύο άνδρες συμφώνησαν, να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Επίσης συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Τέλος, κατά την επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Μακρόν εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ευρώπης προς τον ουκρανικό λαό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών.

Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις επικείμενες διαβουλεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε διαρκή επαφή.

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα

«Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ή ανώτερου επιπέδου διαπραγματεύσεις

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία από την έναρξη των συνομιλιών.

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις στην αρχή και τώρα, μπορούμε να δούμε σημαντική πρόοδο. Περιμένω ότι η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε μια ενιαία θέση και των δύο αντιπροσωπειών και σε ένα έγγραφο προς υπογραφή», είπε ο Σλούτσκι.

Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας - Ρωσίας. Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Ντμίτρι Κουλέμπα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

LIVEBLOG: Νέες επιθέσεις αναμένονται στο Κίεβο - Προς νέο γύρο συνομιλιών Ουκρανία - Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ