ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρώσος αξιωματούχος: «Δεν πηγαίνουν όλα όσο γρήγορα θα θέλαμε»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρώσος αξιωματούχος: «Δεν πηγαίνουν όλα όσο γρήγορα θα θέλαμε»
«Ο ρωσικός στρατός στο τέλος θα νικήσει», λέει ο αρχηγός της ρωσικής Εθνοφρουράς, Βίκτορ Ζολότοφ (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ο αρχηγός της ρωσικής Εθνοφρουράς κι ένας από τους πιο πιστούς ανθρώπους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ονόματι Βίκτορ Ζολότοφ, παραδέχτηκε δημόσια ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν βαίνουν όπως υπολόγιζε η Ρωσία κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή 18 μέρες πριν.

Για πρώτη φορά ένα αξιόλογο στέλεχος της ρωσικής Εθνοφρουράς αναφέρει στην έκβαση του πολέμου, αποδίδοντας την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στην Ρωσία.

«Θα ήθελα να πω ότι ναι, δεν πηγαίνουν όλα όσο γρήγορα θα θέλαμε», δήλωσε ο Ζολότοφ, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν και υπεύθυνος της προσωπικής ασφάλειας του Πούτιν.

Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφρουράς.

«...Αλλά κατευθυνόμαστε προς τον στόχο μας βήμα-βήμα και η νίκη θα είναι δική μας και το εικόνισμα αυτό (προφανώς αναφέρεται σε εικόνισμα της εκκλησίας) θα προστατεύσει τον ρωσικό στρατό και θα επιταχύνει την νίκη μας», πρόσθεσε ο Ζολότοφ.

Ο ίδιος μίλησε κατά την διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας (13/3) του πατριάρχη Κύριλλου και ουσιαστικά είπε τα αντίθετα από όσα ανέφερε δύο μέρες πριν (11/3) ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε και τον Πούτιν, «όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πλάνο».

Σύμφωνα με τον Ζολότοφ, ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν ότι η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, είναι μία ιμπεριαλιστική επεκτατική επίθεση, η οποία είναι κακοσχεδιασμένη και κακοεκτελεσμένη, διότι η Μόσχα υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση και την αποφασιστικότητα της Δύσης να τιμωρήσει την Ρωσία.

Ο Βίκτορ Ζολότοφ είναι ένας εκ των ισχυρότερων αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας της Μόσχας.

Η Εθνοφρουρά, στρατιωτικό σώμα εσωτερικής καταστολής, περιλαμβάνει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και άλλες δυνάμεις καταστολής.

Αναφέρεται απευθείας στον Πούτιν και έχει αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ