ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα
«Όλα τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας θα εφαρμοστούν πλήρως» λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Η Ρωσία δεν ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια και έχει επαρκή στρατιωτική ικανότητα για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε απάντηση των αμερικανικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν την Κυριακή.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες ότι «σπρώχνουν τη Ρωσία να εισβάλει σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας με στόχο να ρίξουν την ευθύνη για τον θάνατο αμάχων στη χώρα μας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποιούν σύγχρονα όπλα υψηλής ακρίβειας, χτυπώντας μόνο εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής πληροφοριών. Όλα τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας θα εφαρμοστούν πλήρως εντός του χρονικού πλαισίου που έχει εγκριθεί εκ των προτέρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Παρακολουθούμε στενά αν η Κίνα προσφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία» είπε στο CNNi χθες, Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία».

Ένα δημοσίευμα των Financial Times αργά το βράδυ της Κυριακής ενέτεινε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο. Σύμφωνα με τους FT, που επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη κιόλας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό. «Η αμερικανική πλευρά διαδίδει ψευδείς πληροφορίες εναντίον της Κίνας, τη μία μετά την άλλη για το ζήτημα της Ουκρανίας με απαίσιες προθέσεις» δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ