ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
AP

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Πολωνία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων ροών, περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στα σύνορά της.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, ζήτησε την Πέμπτη διεθνή βοήθεια, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, προειδοποιώντας για «προσφυγική καταστροφή».

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί περισσότερους από 255.000 πρόσφυγες, παρόλο που ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, o μέχρι πρότινος ο ισχυρότερος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ, ακολούθησε σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική κατά την προηγούμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης.

Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες και έχει χορηγήσει προσωρινή προστασία στους Ουκρανούς, ένα καθεστώς που τους παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και άδεια για εργασία.

Η Μολδαβία, με πληθυσμό κάτω των 3 εκατομμυρίων, έχει τώρα δεχτεί σχεδόν 107.000 άτομα. Η πρωθυπουργός της χώρας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, είπε ότι κάθε όγδοο παιδί στη Μολδαβία είναι πλέον πρόσφυγας. Η Ρουμανία έχει δεχθεί σχεδόν 85.000.

Η ρουμανική κυβέρνηση είπε ότι όλα τα παιδιά της Ουκρανίας στη ρουμανική επικράτεια θα επωφεληθούν από το δικαίωμα στην εκπαίδευση στα σχολεία σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ