ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Κιέβου: «Κανένας δεν εγκαταλείπει - Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μέλλον μας»

Δήμαρχος Κιέβου: «Κανένας δεν εγκαταλείπει - Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μέλλον μας»
O δήμαρχος Κιέβου και πρώην πρωταθλητής βαρέων βαρών επισκέπτεται ένα σημείο ελέγχου στο Κίεβο της Ουκρανίας, Κυριακή, 6 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Στα χαλάσματα της κατεστραμμένης πολυόροφης πολυκατοικίας που επλήγη από βομβαρδισμό στην περιοχή Ομπολόν του Κιέβου, βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

«Οι εικόνες αυτού του κτηρίου δείχνουν το πρόσωπο των φίλων Ρώσων. Είπαν στους αδερφούς τους ότι είναι φίλοι. Σκότωσαν αμάχους. Σε αυτό το κτήριο σκοτώθηκαν πολίτες, ενώ νωρίτερα και στον κεντρικό δρόμο σκοτώθηκαν πολίτες. Μένω χωρίς λόγια, οι εικόνες μιλάνε περισσότερο από τα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο, συμβαίνει επίσης στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο».

Όπως είπε 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε σε αυτό το κτήριο, ενώ από τον βομβαρδισμό ενός δρόμου παρακάτω σκοτώθηκαν επίσης πολίτες.

Στο ερώτημα ποια είναι η στρατηγική του Κιέβου, απάντησε: «Δεν υπάρχει στρατηγική, πρέπει να υπερασπιστούμε την πόλη μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ. Αυτή τη στιγμή, κανένας στη χώρα μας δεν νιώθει ασφάλεια. Κάθε Ουκρανός θέλει απλά αυτό: την ελευθερία. Κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής. Οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία και σκότωσαν αμάχους. Εκατοντάδες παιδιά πέθαναν, χιλιάδες άμαχοι πέθαναν».

(AP Photo/Vadim Ghirda)

«Στέλνουμε μόνο αυτό το μήνυμα: οι Ρώσοι να σταματήσουν τον πόλεμο, να φύγουν από τη γη μας και να επιστρέψουν σπίτι τους», τόνισε.

Στέλνοντας μήνυμα προς τη Δύση, ο δήμαρχος του Κιέβου τόνισε: «Η ενότητα είναι το κλειδί για να σταματήσει ο πόλεμος. Όλοι μαζί, όλες οι δημοκρατικές χώρες. Η αιτία αυτού του πολέμου είναι επειδή η Ουκρανία αποφάσισε να είναι κομμάτι της δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο Πούτιν έχει εντελώς διαφορετικά σχέδια. Θέλει να ξαναχτίσει τη ρωσική αυτοκρατορία, να ξαναχτίσει τη Σοβιετική Ένωση. Ήμασταν στη Σοβιετική Ένωση και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί. Βλέπουμε το μέλλον μας ως κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο λόγος του πολέμου είναι να ελέγχει τους πάντες, να ξαναχτίσει την αυτοκρατορία. Και τώρα, χωρίς κανόνες, σκοτώνουν τόσους πολλούς ανθρώπους κάθε μέρα και λεπτό. Το μήνυμα στη Δύση είναι ενότητα, πρέπει να μείνουμε μαζί. Σας παρακαλώ υποστηρίξτε την Ουκρανία και οικονομικά. Σταματήστε τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».

«Χρειαζόμαστε πολιτική στήριξη, ανθρωπιστική βοήθεια, αμυντικά όπλα, επειδή η Ουκρανία είναι μια ειρηνική χώρα, πάντα ήταν. Δεν επιτεθήκαμε ποτέ σε κανέναν και τώρα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να πιέσουμε περισσότερο τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως οι επιθέσεις δεν ήταν ατύχημα. «Δεν είναι πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό στρατό, είναι πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα, απαντά: «Οι πολίτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας. Πολίτες που δεν είχαν φανταστεί ποτέ να πάρουν όπλα στα χέρια τους και να φορέσουν στολή, γιατροί, δικηγόροι, μουσικοί, ειρηνικά επαγγέλματα, όλοι, πήραν όπλα και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη μας».

Όπως είπε, δεν ακούει όσους λένε ότι το Κίεβο πρέπει να παραδώσει τα όπλα. «Κανένας δεν εγκαταλείπει. Είμαστε έτοιμοι, είναι τα σπίτια μας, είναι οι οικογένειές μας, η ιδιοκτησία μας, η γη μας, το μέλλον μας», κατέληξε ο δήμαρχος του Κιέβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ