ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι συρρέουν στην Τιχουάνα αναζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι συρρέουν στην Τιχουάνα αναζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ
Χιλιάδες Ρώσοι κατευθύνονται στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό προκειμένου να λάβουν άσυλο AP

Ο Μαξίμ Ντέρζκο την αποκαλεί μια από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής του. Ένας μακροχρόνιος πολέμιος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πέταξε από το Βλαδιβοστόκ προς τη συνοριακή πόλη της Τιχουάνα στο Μεξικό με τη 14χρονη κόρη του, ενώ συνέχισε το ταξίδι του σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους επτά Ρώσους.

Το μόνο που τους χώριζε από το να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας Αμερικανός αξιωματικός που βρισκόταν στα σύνορα.

Τα συναισθήματα είναι «δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις», λέει. «Είναι φόβος. το άγνωστο. Είναι πραγματικά δύσκολο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Τελικά τα κατάφερε. Αφού πέρασε μια μέρα υπό κράτηση, ο Ντέρζκο αφέθηκε ελεύθερος για να ζητήσει άσυλο με την κόρη του, μαζί και με χιλιάδες άλλους Ρώσους που ακολούθησαν πρόσφατα την ίδια διαδρομή προς την Αμερική.

Ακόμη και πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγήσει σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβλεπαν ήδη μια αύξηση των Ρώσων αιτούντων άσυλο.

Περισσότεροι από 8.600 Ρώσοι αναζήτησαν καταφύγιο στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο -ένας αριθμός 35 φορές μεγαλύτερος από τα ισχύοντα μέχρι έναν χρόνο πριν. Εννέα στους 10 χρησιμοποίησαν επίσημες συνοριακές διελεύσεις στο Σαν Ντιέγκο.

Οι μετανάστες από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ακολουθούν την ίδια διαδρομή σε μικρότερους αριθμούς, αν και οι αρχές αναμένουν τώρα περισσότερους Ουκρανούς. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν μια τετραμελή οικογένεια από την Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους την Πέμπτη, αφού την εμπόδισαν δύο φορές.

Σημειώνεται πως οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Μεξικό, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Πολλοί πετούν από τη Μόσχα στο Κανκούν, εισέρχονται στο Μεξικό ως τουρίστες και πηγαίνουν στην Τιχουάνα, όπου συγκεντρώνουν χρήματα για να στριμωχτούν σε αυτοκίνητα που αγοράζουν ή νοικιάζουν.

Από το συνοριακό πέρασμα του Σαν Ντιέγκο περίπου 30.000 αυτοκίνητα εισέρχονται καθημερινά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετανάστες πρέπει απλώς να φτάσουν σε αυτή τη ζώνη ασφαλείας για να ζητήσουν άσυλο στο έδαφος των ΗΠΑ. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματικοί που βρίσκονται στη μεξικανική πλευρά των συνόρων προσπαθούν πρώτα να τους εμποδίσουν.

Οι Ρώσοι ανταλλάσσουν «ταξιδιωτικές» συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά έχουν εγγυημένο άσυλο εάν αγγίξουν το έδαφος των ΗΠΑ, παρόλο που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους περιορισμούς ασύλου που είχαν θεσπιστεί την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ