ΚΟΣΜΟΣ

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Νέες αποκαλύψεις για τις διεφθαρμένες συμφωνίες που έφτιαξαν την περιουσία του

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Νέες αποκαλύψεις για τις διεφθαρμένες συμφωνίες που έφτιαξαν την περιουσία του
Ο Ρώσος μεγιστάνας απέκτησε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995 (AP Photo/Martin Meissner, File)

Νέα στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες, με τις οποίες έκανε την περιουσία του ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποκάλυψε μια έρευνα του BBC.

Ο Ρώσος μεγιστάνας απέκτησε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995.

Ο κ. Αμπράμοβιτς πλήρωσε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για τη Sibneft, προτού την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005. Οι δικηγόροι του λένε ότι δεν υπάρχει βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικό πλούτο από εγκληματικές ενέργειες.

Στο Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Αμπράμοβιτς έχουν δεσμευτεί και έχει αποκλειστεί ως διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί ενώπιον δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου διεφθαρμένες πληρωμές για να βοηθήσει στην εκκίνηση της συμφωνίας Sibneft, έπειτα από μήνυση από τον πρώην συνεργάτη του Μπόρις Μπερεζόφσκι το 2012 στο Λονδίνο.

Ο κ. Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πώς η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Το BBC Panorama έλαβε ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι είχε βγει λαθραία από τη Ρωσία. Οι πληροφορίες δόθηκαν στο πρόγραμμα από μια εμπιστευτική πηγή, η οποία λέει ότι αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που κρατούσαν για τον κ. Αμπράμοβιτς οι ρωσικές Αρχές. Το BBC δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει, αλλά οι έλεγχοι με άλλες πηγές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν πολλές από τις λεπτομέρειες του πεντασέλιδου εγγράφου.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση υπέστη απάτη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη συμφωνία Sibneft - ένας ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε από μια ρωσική κοινοβουλευτική έρευνα του 1997. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον κ. Αμπράμοβιτς για απάτη.

«Οι ανακριτές του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ο Αμπράμοβιτς μπορούσε να δικαστεί, θα είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη… από μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα», αναφέρεται.

Το Panorama εντόπισε τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, ο οποίος ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990. Ο Γιούρι Σκουράτοφ δεν γνώριζε για το μυστικό έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε ανεξάρτητα πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση της Sibneft.

«Βασικά, ήταν ένα δόλιο σχέδιο, στο οποίο όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση σχημάτισαν μια εγκληματική ομάδα που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς και τον Μπερεζόφσκι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση και να μην πληρώσουν τα χρήματα που άξιζε πραγματικά αυτή η εταιρεία», δήλωσε ο Σκουράτοφ.

Το έγγραφο καταδεικνύει επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς προστατευόταν από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, καθώς σύμφωνα με αυτό, οι φάκελοι που είχαν σχηματιστεί για τον κ. Αμπράμοβιτς μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο και η έρευνα του Σκουράτοφ σταμάτησε από τον πρόεδρο. Το έγγραφο αναφέρει: «Ο Σκουράτοφ ετοίμαζε ποινική υπόθεση για την κατάσχεση της Sibneft με βάση την έρευνα για την ιδιωτικοποίησή της. Η έρευνα σταμάτησε από τον πρόεδρο Γέλτσιν... Ο Σκουράτοφ αποπέμφθηκε από το γραφείο του».

Ο Σκουράτοφ απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση ενός «ροζ βίντεο» το 1999, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι η διαρροή έγινε σκόπιμα για να δυσφημήσει τον ίδιο και την έρευνά του.

«Όλο αυτό το πράγμα ήταν προφανώς πολιτικό, γιατί στις έρευνές μου ήρθα πολύ κοντά στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν, μεταξύ άλλων μέσω αυτής της έρευνας για την ιδιωτικοποίηση της Sibneft», υποστήριξε.

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες μιας άλλης στημένης δημοπρασίας δύο χρόνια αργότερα, στην οποία συμμετείχε μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου που ονομάζεται Slavneft. Ο κ. Αμπράμοβιτς σχημάτισε συνεργασία με μια άλλη εταιρεία για να αγοράσει τη Slavneft, αλλά μια αντίπαλη κινεζική εταιρεία σχεδίαζε να προσφέρει σχεδόν τα διπλάσια. Πολλοί ισχυροί άνθρωποι - από το Κρεμλίνο μέχρι το ρωσικό κοινοβούλιο - θα είχαν χάσει αν οι Κινέζοι κέρδιζαν τη δημοπρασία. Το έγγραφο αναφέρει ότι ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού η εταιρεία δήλωσε την απόσυρσή της. Η ιστορία της απαγωγής υποστηρίζεται από ανεξάρτητες πηγές που δεν γνώριζαν για το έγγραφο.

Ο Βλαντιμίρ Μίλοφ ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας ενόψει της πώλησης της Slavneft. Δεν σχολίασε την ιστορία της απαγωγής, αλλά είπε ότι υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αποφασίσει ότι η συνεργασία του Αμπράμοβιτς θα κέρδιζε τη δημοπρασία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε τίποτα για το σχέδιο απαγωγής ή ότι έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό. Οι δικηγόροι του είπαν στο BBC ότι ο ισχυρισμός της απαγωγής «είναι εντελώς αβάσιμος» και ότι «δεν γνωρίζει τέτοιο περιστατικό».

Διαφορετικές ομάδες μάχονταν για τον έλεγχο της Slavneft και υπήρχε ευρεία αντίθεση στην κινεζική προσφορά. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος της αποχώρησης της Κίνας, η συνεργασία του Αμπράμοβιτς ήταν η μοναδική προσφορά στο τραπέζι. Και αγόρασαν τη Slavneft σε εξευτελιστική τιμή.

Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς λένε ότι οι ισχυρισμοί για διαφθορά στις συμφωνίες Slavneft και Sibneft είναι ψευδείς και ο ίδιος αρνείται ότι προστατεύτηκε από τον Γέλτσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ