ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς ρωσικά στρατεύματα: «Παραδοθείτε - Έχετε την ευκαιρία να ζήσετε»

Ζελένσκι προς ρωσικά στρατεύματα: «Παραδοθείτε - Έχετε την ευκαιρία να ζήσετε»
Να παραδώσουν τα όπλα και να ζήσουν, ζήτησε ο Ζελένσκι από το ρωσικό στρατό που πολεμάει εναντίον της Ουκρανίας (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Σε νέο μήνυμα προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος αρχικά στους ουκρανούς πολίτες για να τους εμψυχώσει και να τους εκφράσει την πεποίθησή του ότι «η νίκη πλησιάζει».

Στο ίδιος μήνυμα, απευθύνθηκε και στο ρωσικό στρατό που παρελαύνει στην Ουκρανία, ζητώντας τους να παραδοθούν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν χωρίς καμία ανοχή, ενώ μιλώντας προς τους στρατιώτες του είπε: «ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στη Ρωσία είχε γίνει «εφιάλτης» για τον ρωσικό στρατό καθώς χάνει πολλά στρατεύματα και εξοπλισμό.

Συνοικίες του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία με τη Ρωσία να εξαπολύει επίθεση προς τον άμαχο πληθυσμό. Το πρωί της Τρίτης, 15 Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό, ρωσικά πυρά στόχευσαν σε τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Oι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ