ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Γαλλία

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Γαλλία
REUTERS/Charles Platiau

Πάνω από είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά, κατά τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις στην Γαλλία κατά την διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων ενώ μασκοφόροι νεαροί πετούσαν μπουκάλια και πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τρεις αστυνομικοί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, προσθέτοντας πως συνολικά υπάρχουν 24 τραυματίες αστυνομικοί.

Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σημειώθηκαν στην Νάντ, την Λυών, την Μασσαλία και την Τουλούζη, ενώ 124 άτομα συνελήφθησαν σε όλη την επικράτεια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, έκανε λόγο για «ανεύθυνη μειονότητα», που θα «οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης».

Στο Παρίσι, οι αρχές ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης το πρωί της Παρασκευής για να διαλύσουν το πλήθος που αρνείται να αποχωρήσει από την Πλατεία Δημοκρατίας.

γαλλια1

REUTERS/Philippe Wojazer

Η αστυνομία κατεδίωξε τους διαδηλωτές στα γύρω στενά ενώ προχώρησε σε συλλήψεις.
Δυο λεωφορεία και δυο μηχανές κάηκαν ολοσχερώς λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη, όταν πάνω από 170.000 εργαζόμενοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Γαλλία, ζητώντας την απόσυρση της προωθούμενης εργατικής νομοθεσίας.

«Πάντα καταδικάζαμε τη βία», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Μεγί εκπρόσωπος του συνδικάτου Force Ouvriere, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν «στο περιθώριο των διαδηλώσεων».

Οι διαδηλώσεις καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις εχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων και έχουν αποδειχτεί «πονοκέφαλος» για την γαλλική κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο προωθείται η διευκόλυνση των απολύσεων δίχως την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης, αλλά και η υιοθέτηση ευέλικτων ωραρίων και η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ