ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις και συλλήψεις διαδηλωτών έξω από προεκλογική ομιλία του Τραμπ

Συγκρούσεις και συλλήψεις διαδηλωτών έξω από προεκλογική ομιλία του Τραμπ
REUTERS/Mike Blake

Είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη έξω από προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην νότια Καλιφόρνια, όπου ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων δεσμεύθηκε στους υποστηρικτές του να τηρήσει σκληρή στάση στους παράτυπους μετανάστες.

Χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν το παρμπρίζ ενός περιπολικού και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία και διέκοψαν την κυκλοφορία καταστρέφοντας οχήματα διερχόμενων οδηγών ενώ η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν περίπου 20 συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί, κυρίως υποστηρικτές του Τραμπ μετά από επίθεση του πλήθους.

Ο Τραμπ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κόστα Μέσα, μια πόλη 100.000 κατοίκων, το ένα τρίτο των οποίων αποτελείται από Λατίνους και ισπανόφωνους, ελπίζοντας να λάβει την στήριξη της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Μια μεγάλη νίκη στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την οριστική νίκη του έναντι των άλλων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων ενώ θα τον βοηθούσε να αποφύγει το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, όπου δεν αναμένεται να λάβει στήριξη.

Ο Τράμπ υποσχέθηκε να τηρήσει σκληρή στάση στην παράνομη μετανάστευση χτίζοντας ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, που αποτελεί προμετωπίδα της προεκλογικής του καμπάνιας, ενώ πρόσθεσε πως ένα τείχος θα μπορούσε να σταματήσει την εισαγωγή ναρκωτικών στο αμερικανικό έδαφος.

«Τα ναρκωτικά δηλητηριάζουν την νεολαία μας και πολλούς άλλους ανθρώπους αυτό πρόκειται να το σταματήσουμε», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές κρατώντας μεξικάνικες σημαίες περικύκλωσαν ένα περιπολικό της αστυνομίας και ξεκίνησαν να το καταστρέφουν. Οι διαδηλωτές δε δίστασαν να επιτεθούν και σε οδηγούς σπάζοντας τα αυτοκίνητά τους ενώ λίγο αργότερα συγκρούστηκαν με οπαδούς του Τραμπ με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ