ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (AP Photo/Patrick Semansky)

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Σε απάντηση σε μια σειρά πρωτοφανών κυρώσεων… από τις 15 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η ρωσική «λίστα απαγόρευσης» περιλαμβάνει βάσει αμοιβαιότητας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας και τον Γενικό Επιτελάρχη, καθώς και έναν αριθμό επικεφαλής τμημάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της Αμερικής», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην λίστα με τα ονόματα των 13 Αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι. Σε όλους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, και οι κυρώσεις αυτές είναι η απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους. Στην λίστα περιλαμβάνεται επίσης το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειαστεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα γίνουν.

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Λουκασένκο και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, «αρχηγό μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης στη Λευκορωσία, του οποίου το δίκτυο ευνοιοκρατίας ωφελεί το περιβάλλον και το καθεστώς του», καθώς και τη σύζυγό του, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, στοχοποιούνται μεμονωμένα τέσσερις Ρώσοι και μια οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Ρωσία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκατοντάδες προσωπικότητες και ολιγάρχες έχουν βρεθεί στη «μαύρη» λίστα των κυρώσεων, μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και τα μέλη του στενού κύκλου του, όπως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλεόν, η Ουάσινγκτον έχει συγκροτήσει μια ομάδα εισαγγελέων που θα αναλάβουν να ασκήσουν διώξεις σε «διεφθαρμένους Ρώσους ολιγάρχες».

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς και ότι τερματίζουν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα.

Απαγορεύουν επίσης την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και ρωσικών διαμαντιών, ενώ τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ θα απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι είχαν ήδη χάσει την πρόσβασή τους στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία τους, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έβαλαν στο στόχαστρο την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, απαγορεύοντας κάθε συναλλαγή και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της. Το ρούβλι βρίσκεται έκτοτε σε ελεύθερη πτώση, σε σχέση με το δολάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ