ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Μαριούπολη: Αναφορές ότι προσωπικό και ασθενείς νοσοκομείου κρατούνται όμηροι

Πόλεμος Ουκρανία - Μαριούπολη: Αναφορές ότι προσωπικό και ασθενείς νοσοκομείου κρατούνται όμηροι
Maxar Technologies via AP

Τα ρωσικά στρατεύματα κρατούν ομήρους το προσωπικό και τους ασθενείς περιφερειακού νοσοκομείου της Μαριούπολης, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ, ενόσω συνεχίζεται για 20η ημέρα η ρωσική εισβολή στην ΟυκρανίαΟι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για συνολικά 400 άτομα και ότι η ομηρία ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας και χρησιμοποιούν τους ασθενείς και τους γιατρούς μας ως ομήρους» είπε ο Σέρχι Ορλόφ, σύμφωνα με το ουκρανικό BBC.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, τις επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ. Λάβαμε πληροφορίες ότι υπάρχουν 400 άτομα εκεί», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε στο Telegram πως εργαζόμενος του νοσοκομείου κατάφερε και επικοινώνησε μαζί του και του μετάφερε τα εξής:

«Είναι αδύνατο να βγεις από το νοσοκομείο. Πυροβολούν δυνατά, καθόμαστε στο υπόγειο. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο εδώ και δύο μέρες. Πολυώροφα κτήρια καίγονται τριγύρω».

Ο Κιριλένκο πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας, το οποίο οι Ρώσοι είχαν καταστρέψει πρόσφατα και κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανταποκριθούν σε παραβιάσεις των κανόνων πολέμου και σε «κατάφωρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 350.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι παρά την αναχώρηση 2.000 οχημάτων μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως εκτιμούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ