ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί που κρατούνταν επί χρόνια στο Ιράν

Ελεύθεροι η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί που κρατούνταν επί χρόνια στο Ιράν
Ο σύζυγός της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, το Νοέμβριο του 2021 στο Λονδίνο, σε μία διαμαρτυρία για την κράτησή της. Η γυανίκα του απεικονίζεται στη φωτογραφία που κρατάει ο ίδιος (AP Photo/Frank Augstein)

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη το 2016 στο Ιράν κατηγορούμενη για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, πράγμα που η ίδια αρνήθηκε.

Ο Ανουσέχ Ασουρί, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης το 2019 για κατασκοπία για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ και σε διετή φυλάκιση για «απόκτηση παράνομου πλούτου», σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο.

Σήμερα Τετάρτη και οι δυο Βρετανοϊρανοί πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο της Τεχεράνης για να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος τους Χοτζάτ Κερμανί.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό και της δόθηκε το βρετανικό διαβατήριό της αυτή την εβδομάδα.

Ο σύζυγός της, ο οποίος ζει με την εξάχρονη κόρη τους Γαβριέλα, στο Λονδίνο, δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο. Ο ίδιος είχε αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της, μεταξύ άλλων κάνοντας απεργία πείνας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Η κουνιάδα της, Ρεβέκκα είπε στο BBC News ότι ήταν μια «συναισθηματική μέρα. Αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι τώρα, αλλά μέχρι να φύγει από αυτό το αεροδρόμιο δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη και το Λονδίνο, βρίσκονται σε συνομιλίες για ένα παλαιό χρέος, 400 εκατομμυρίων λιρών που αφορούσε μια ακυρωμένη παραγγελία για 1.500 άρματα μάχης Chieftain που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και είχε συνδεθεί με τη συνεχιζόμενη κράτηση της Ράτκλιφ και άλλων Βρετανών-Ιρανών διπλών υπηκόων που κρατούνταν στη χώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι δύο τα ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ