ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ» είπε και ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ» είπε και ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη
Μέλη του Κογκρέσου χειροκροτούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτού μιλήσει με βιντεοσύνδεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 (Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool)

Στρατιωτική βοήθεια και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη μέσω βιντεοσύνδεσης στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, και με τα μέλη του Κογκρέσου να τον χειροκροτούν, ο Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941. Κλείνοντας, απευθύνθηκε προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα αγγλικά, καλώντας τον να ηγηθεί της ειρήνης. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άνοιξε την ομιλία του στο Κογκρέσο εκθειάζοντας τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και λέγοντας ότι η «μοίρα» της χώρας του αποφασίζεται αυτή τη στιγμή εν μέσω της εισβολής στη Ρωσία.

Η πρωτεύουσα του Κιέβου «δέχεται πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές από τα ρωσικά στρατεύματα κάθε μέρα. Αλλά δεν το βάζει κάτω», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρίσκεται «στον χειρότερο πόλεμο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Έχω την τιμή να σας χαιρετήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, γενναίου και φιλελεύθερου λαού, που εδώ και οκτώ χρόνια αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα», είπε. «Αυτοί που δίνουν τους καλύτερους γιους και τις κόρες τους για να σταματήσουν αυτή την πλήρη ρωσική εισβολή».

«Αυτή τη στιγμή, αποφασίζεται η μοίρα της χώρας μας. Η μοίρα του λαού μας όπου οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι, αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δημοκρατία τους. Η Ρωσία έχει επιτεθεί όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση κατά των αξιών μας, των βασικών ανθρώπινων αξιών», είπε.

Στη συνέχεια έκανε αναφορές στο όρος Ράσμορ, τις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, το τρομερό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας ήταν μαύρος από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν. Θυμηθείτε το. Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, μια τρομερή μέρα το 2001 όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις σας, ανεξάρτητες περιοχές, σε πεδία μάχης. Όταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση από αέρος», είπε.

«Όπως κανείς άλλος δεν το περίμενε, δεν μπορούσες να το σταματήσεις. Η χώρα μας βίωσε το ίδιο κάθε μέρα».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά προσέφερε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που αυτό το αίτημα δεν μπορούσε να εκπληρωθεί.

«Το να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, να σωθούν οι άνθρωποι, είναι πάρα πολύ; Ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που η Ρωσία δεν θα μπορούσε να (χρησιμοποιήσει) για να τρομοκρατήσει τις ελεύθερες πόλεις μας. Αν αυτό που ζητάμε είναι πολύ, προσφέρουμε μια εναλλακτική. Ξέρετε τι είδους αμυντικά συστήματα χρειαζόμαστε, όπως οι S- 300 και παρόμοια άλλα συστήματα. Ξέρετε πόσα εξαρτώνται από το πεδίο της μάχης, από την ικανότητα χρήσης αεροσκαφών. Ισχυρή αεροπορία για την προστασία των ανθρώπων μας, της ελευθερίας μας, της γης μας», είπε στους αμερικανούς νομοθέτες.

Ζητώντας στρατιωτική βοήθεια, είπε ότι τα αεροσκάφη που έχουν ήδη οι ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται στον ουκρανικό ουρανό, υπερασπίζοντας την Ουκρανία καθώς η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα συνεχίζεται.

«Αεροσκάφη που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, να βοηθήσουν την Ευρώπη και, ξέρετε ότι υπάρχουν, και τα έχετε. Αλλά είναι στη Γη, όχι στον ουρανό της Ουκρανίας. Δεν υπερασπίζονται τον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι επικαλέστηκε επίσης τα περίφημα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζητώντας στρατιωτική βοήθεια: «"Έχω ένα όνειρο" ("I have a dream"), αυτά τα λόγια είναι γνωστά στον καθένα από εσάς σήμερα μπορώ να πω. "Έχω μία ανάγκη" ("I have a need"), πρέπει να προστατεύσω τον ουρανό μας. Χρειάζομαι την απόφασή σας, τη βοήθειά σας, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο, το ίδιο που νιώθετε όταν ακούτε τις λέξεις ‘Έχω ένα όνειρο’».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ζελένσκι παρουσίασε βίντεο με τις καταστροφές των ουκρανικών πόλεων και τις ανθρώπινες απώλειες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στο τέλος του βίντεο εμφανίστηκε το μήνυμα «κλείστε τον ουρανό στην Ουκρανία».

Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κάνουν περισσότερα» για να τιμωρήσουν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της «πιο σκοτεινής εποχής» για τη χώρα του.

«Στην πιο σκοτεινή εποχή για τη χώρα μας, για ολόκληρη την Ευρώπη, σας καλώ να κάνετε περισσότερα. Χρειάζονται νέα πακέτα κυρώσεων, συνεχώς, κάθε εβδομάδα έως ότου σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή. Απαιτούνται περιορισμοί για όλους εκείνους στους οποίους αυτό το άδικο καθεστώς βασίζεται», είπε σε μια βιντεοκάμερα στο Κογκρέσο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους πολιτικούς «που παραμένουν στα γραφεία τους και δεν διακόπτουν τους δεσμούς τους με αυτούς που είναι εναντίον της Ουκρανίας» και κάλεσε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά αμέσως «γιατί είναι βουτηγμένη στο αίμα μας», όπως είπε. «Ζητώ να βεβαιωθώ ότι οι Ρώσοι δεν θα λάβουν ούτε μια δεκάρα που χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν ανθρώπους στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν «νέοι θεσμοί, νέες συμμαχίες» για να σταματήσει ο πόλεμος. «Προτείνουμε τη δημιουργία μιας ένωσης… μια ένωση υπεύθυνων χωρών που έχουν τη δύναμη και τη συνείδηση να σταματήσουν τις συγκρούσεις αμέσως, να παρέχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια σε 24 ώρες, εάν χρειαστεί, ακόμη και όπλα, εάν χρειαστεί, κυρώσεις, ανθρωπιστική υποστήριξη, πολιτική υποστήριξη, οικονομικά, ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η ειρήνη και να σώσουν γρήγορα τον κόσμο, για να σώσουν ζωές», είπε.

«Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ηγέτης της ειρήνης»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Ζελένσκι άλλαξε από τα ουκρανικά στα αγγλικά λέγοντας:

«Σήμερα, δεν αρκεί να είσαι ο ηγέτης του έθνους... Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης. Η ειρήνη στη χώρα σας δεν εξαρτάται πλέον μόνο από εσάς και τον λαό σας. Εξαρτάται από αυτούς που είναι δίπλα σου, αυτούς που είναι δυνατοί. Ισχυρός δεν σημαίνει μεγάλος. Ισχυρός σημαίνει γενναίος και έτοιμος να πολεμήσει για τη ζωή των πολιτών του και των πολιτών του κόσμου. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ελευθερία, για το δικαίωμα να ζεις αξιοπρεπώς και να πεθάνεις όταν έρθει η ώρα σου και όχι όταν το θέλει κάποιος άλλος, ο διπλανός σου».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να ηγηθεί της ειρήνης.

«Απευθύνομαι στον πρόεδρο Μπάιντεν: Είσαι ο ηγέτης του έθνους, του μεγάλου έθνους σου. Σου εύχομαι να είσαι ο ηγέτης του κόσμου. Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης», είπε ο Ζελένσκι στα αγγλικά, ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ