ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο Αυστρίας – Ιταλίας για τον φράχτη στο Μπρένερ

Διπλωματικό επεισόδιο Αυστρίας – Ιταλίας για τον φράχτη στο Μπρένερ
REUTERS/Dominic Ebenbichler

Διπλωματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας με αφορμή τον φράχτη που επιδιώκει να υψώσει η Αυστρία τα κοινά της σύνορα με την Ιταλία.

Και οι δυο χώρες προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους έπειτα από την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Αυστρίας να υψώσει έναν φράχτη 400 μέτρων στο πέρασμα Μπρένερ που συνδέει τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στην Ευρώπη από την Λιβύη αυτή τη χρονιά και η Αυστρία θεωρεί ότι το πέρασμα Μπρέμερ θα αποτελέσει πύλη εισόδου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, καταδίκασε τις προθέσεις της Αυστρίας αποκαλώντας τις «επαίσχυντα αντίθετες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες – και ενάντια στην ιστορία, την λογική και το μέλλον», με μια ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, συντάχθηκε με την θέση της Αυστρίας λέγοντας ότι τα ιταλικά σύνορα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν την εναλλακτική διαδρομή των μεταναστών, μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ