ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος ρωσικού βομβαρδισμού θέατρο-καταφύγιο 1.200 αμάχων στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος ρωσικού βομβαρδισμού θέατρο-καταφύγιο 1.200 αμάχων στη Μαριούπολη
Από το βομβαρδισμό κατέρρευσε το κεντρικό τμήμα του Θεάτρου, καθώς και η είσοδος του κτηρίου, χωρίς να έχει γίνει πλήρης αποτίμηση της καταστροφής και των θυμάτων Screen Grab/ Twitter

Εντείνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό των νεκρών, κατά την 21η μέρα του πολέμου. Κίεβο, Μαριούπολη, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα, με θύματα αμάχους, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί του αντιθέτου.

Στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το απόγευμα ένα θέατρο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στην περικυκλωμένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης, περίπου 1.000 με 1.200 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί κατά τη σημερινή επίθεση, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν σκόπιμα και κυνικά το Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης. Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα σε ένα κτήριο όπου κρύβονταν εκατοντάδες φιλήσυχοι κάτοικοι της Μαριούπολης».

Από το βομβαρδισμό κατέρρευσε το κεντρικό τμήμα του Θεάτρου, καθώς και η είσοδος του κτηρίου, χωρίς να έχει γίνει πλήρης αποτίμηση της καταστροφής και των θυμάτων.

«Είναι αδύνατο να βρεθούν λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν το επίπεδο σκληρότητας και κυνισμού με το οποίο οι Ρώσοι κατακτητές καταστρέφουν τον άμαχο πληθυσμό της ουκρανικής πόλης δίπλα στη θάλασσα. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι παραμένουν στο στόχαστρο του εχθρού. Είναι άοπλοι, ειρηνικοί άνθρωποι», ανέφερε η δημοτική αρχή προσθέτοντας πως «Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, είδαν το φως της δημοσιότητας δορυφορικές φωτογραφίες, όπου απεικονίζεται η λέξη «ДЕТИ» δηλαδή «παιδιά» γραμμένο και στις δύο πλευρές του κτηρίου ώστε να φαίνεται από αέρος...

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι έθεσε στο στόχαστρο το θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στόχος και αυτοκινητοπομπή αμάχων

Στο στόχαστρο βρέθηκε και μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά της αυτοκινητοπομπής.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης, στις οποίες διακρίνεται μεταξύ άλλων ένα καμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.

Νέοι βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στο Κίεβο, στο οποίο ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι μάχες συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι σειρήνες αεράμυνας ηχούν συνεχώς προειδοποιώντας τους πολίτες. Δύο πολυώροφα κτήρια κατοικιών χτυπήθηκαν από οβίδες σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Το βράδυ, βομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, προσθέτοντας ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμη θύματα. Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η φωτιά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οβίδες έπληξαν πολυκατοικία, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ρωσικά πυρά κατά αμάχων που στέκονταν για ψωμί στο Τσερνίχιβ

Στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους που στέκονταν σε ουρά για να αγοράσουν ψωμί, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας τα όσα ισχυρίστηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, διασώστες ανέσυραν τις σορούς πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς στην πόλη, ανακοίνωσε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Τα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός κτηρίου κοιτώνα, ανέφερε σε διαδικτυακή δήλωση.

«Στις 10:00 π.μ., τοπική ώρα, στρατιώτες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί κοντά σε ένα παντοπωλείο στο Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σκοτώθηκαν 10 άμαχοι» ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, είπε ότι η επίθεση ήταν ενδεικτική της χρήσης έμμεσων πυρών από τη Ρωσία εναντίον αμάχων, ανέφερε το CNNi.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια ενέργεια, ούτε είναι o πρώτος βομβαρδισμός αμάχων από τον εχθρό. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και καταστρέφουν κυρίως μη στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Τσερνίχιβ και σε άλλες πόλεις της περιοχής» είπε ο Τσάους, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 άτομα που στέκονταν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ. Τέτοιες φρικτές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να διασφαλίσουμε τη λογοδοσία για τυχόν εγκλήματα θηριωδίας στην Ουκρανία» ανέφερε αρχικά η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Βίντεο -που εντόπισε γεωγραφικά το CNNi ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα- δείχνει σορούς στο έδαφος, αλλά οι εικόνες είναι θολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ