ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Πόλεμος Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης
O δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, που είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό Screen grab από βίντεο

Ελεύθερος αφέθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ουκρανίας Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform που επικαλείται ανακοίνωση του προσωπάρχη του ουκρανού προέδρου Βολοντομίρ Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, ο δήμαρχος Μελιτόπολης απελευθερώθηκε και είναι πλέον ασφαλής.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης εθεάθη σε βίντεο την Παρασκευή να απομακρύνεται από ένα κυβερνητικό κτήριο στην πόλη από ένοπλους άνδρες.

Λίγο αργότερα, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, περιφερειακός εισαγγελέας του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα τα οποία ερευνώνται.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη σύλληψη ως «έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

«Στη Μελιτόπολη οι εισβολείς συνέλαβαν τον δήμαρχο της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ, έναν δήμαρχο που υπερασπίζεται με θάρρος την Ουκρανία και τους ανθρώπους της κοινότητάς του. Προφανώς, αυτό είναι σημάδι της αδυναμίας των εισβολέων. Δεν βρήκαν κανένα στήριγμα στη γη μας», είπε σε μήνυμά του στο Facebook.

Η Ρωσία έχρισε δική της δήμαρχο μετά τη σύλληψη του Φεντόροφ

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή 13 Μαρτίου, μετά την σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ, νέα δήμαρχος εγκαταστάθηκε στην Μελιτόπολη της Ουκρανίας.

Η Ρωσία τοποθέτησε στη θέση του Φεντόροφ την Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, από την ομάδα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι συνεργάτης και υποστηρίκτρια της «ειδικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ