ΚΟΣΜΟΣ

«Ευχαριστώ» Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία

«Ευχαριστώ» Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ευχαρίστησε την Τετάρτη την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας Kena Betancur/AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ευχαρίστησε την Τετάρτη την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη δέσμευσή της στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για τις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτήν την ώρα ανάγκης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Ζελένσκι

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε ότι η Άγκυρα καταβάλλει «εντατικές» διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Ερντογάν για τη «σημαντική υποστήριξη» που του προσφέρει.

«Είχα συνομιλίες με έναν φίλο της Ουκρανίας, τον πρόεδρο Ερντογάν», έγραψε, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε «η πρόοδος του αγώνα του λαού εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης» αλλά και «τρόποι για να ενισχυθεί ο ειρηνικός διάλογος».

H Τουρκία φιλοδοξεί να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Την προθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν για μια κατάπαυση του πυρός εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας πλάι στον Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ελπίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένα βήμα προς τη διαρκή ειρήνη.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοτώνονται. Ήρθα σήμερα εδώ στη Μόσχα με αυτήν την κατανόηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με ειλικρινή τρόπο και κάναμε το καθήκον μας για να μετριαστούν οι εντάσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για διπλωματία», είπε. «Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε αυτή τη συνάντηση (Πούτιν-Ζελένσκι) όταν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο...για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η απομάκρυνση των πολιτών που παραμένουν στην πολιορκούμενη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, αφού περισσότεροι από 15.000 Τούρκοι είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ο Λαβρόφ είπε ότι εξήγησε στον Τσαβούσογλου ότι ο στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να προστατεύσει τους κατοίκους του Ντονμπάς από «μια άμεση στρατιωτική απειλή» από το Κίεβο και την αποστρατικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, ώστε όλες οι εθνοτικές ομάδες να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στην Ουκρανία.

«Η Άγκυρα ακολουθεί μια ρεαλιστική γραμμή, προωθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση» στο ζήτημα της Ουκρανίας, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «δεν συμμετείχε στις αντιρωσικές κυρώσεις».

Την περασμένη εβδομάδα ο Λαβρόφ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αύριο, Πέμπτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ