ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: «Παράξενη σιωπή» γύρω από την κράτηση της σταρ του αμερικανικού μπάσκετ στη Ρωσία

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: «Παράξενη σιωπή» γύρω από την κράτηση της σταρ του αμερικανικού μπάσκετ στη Ρωσία
Η Γκρίνερ είναι δύο φορές Ολυμπιονίκης, επτά φορές all-star με τους Phoenix Mercury και ένας θρύλος του επαγγελματικού πρωταθλήματος γυναικών, του WNBA twitter/ Phoenix Mercury

Είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών και βρίσκεται υπό κράτηση στη Μόσχα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Αμερικανίδα επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ πιστεύεται ότι συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές με κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών. Ένα μήνα μετά τη σύλληψή της, λίγα είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησής της.

Η 31χρονη πρωταγωνίστρια του Phoenix Mercury μόλις είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, έξω από τη Μόσχα, για να παίξει άλλη μια σεζόν με ένα ρωσικό πρωτάθλημα. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την αθλήτρια να περπατά μέσα από την ασφάλεια του αεροδρομίου, με μια μικρή μαύρη βαλίτσα. Φορώντας αθλητικά ρούχα και παπούτσια, φαίνεται να βρίσκεται στον έλεγχο των τελωνείων, ώσπου τελικά εξαφανίζεται. Έκτοτε, η τύχη της αγνοείται.

Δικαστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι παρέτεινε την κράτηση της Γκρίνερ έως τις 19 Μαΐου, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των ερευνητών και παρέτεινε την περίοδο κράτησης της Αμερικανίδας πολίτη Γκρίνερ μέχρι τις 19 Μαΐου», ανέφερε το δικαστήριο, σύμφωνα με το TASS.

Η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη της έχει πυροδοτήσει ένα κύμα υποστήριξης για την παίκτρια, η οποία θεωρείται από τους οπαδούς και τους αθλητικούς αναλυτές ίσως η καλύτερη μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών. Η Γκρίνερ είναι δύο φορές Ολυμπιονίκης, επτά φορές all-star με τους Phoenix Mercury και ένας θρύλος του επαγγελματικού πρωταθλήματος γυναικών, του WNBA.

Προκάλεσε επίσης ένα αίσθημα αγανάκτησης σε ορισμένους θαυμαστές της που λένε ότι η απάντηση στην κράτηση της κυρίας Γκρίνερ ήταν «παράξενα σιωπηλή». Οι θαυμαστές και οι ειδικοί λένε ότι η προσοχή που της έχει δοθεί σε σύγκριση με τους άνδρες παίκτες εκθέτει τις μακροχρόνιες ανισότητες των δύο φύλων στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η EuroLeague ανέστειλε όλες τις ρωσικές ομάδες και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του WNBA άρχισαν να καλούν παίκτες να φύγουν από τη χώρα.

Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για την Γκρίνερ, η οποία πιστεύεται ότι είχε εισέλθει στη Ρωσία μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου, αν και ο χρόνος παραμένει ασαφής.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι ένας σκύλος-ανιχνευτής οδήγησε τις Αρχές να ερευνήσουν τις χειραποσκευές μιας Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας και ότι βρήκε φυσίγγια ατμίσματος που περιείχαν χασισέλαιο. Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως η εν λόγω αθλήτρια ήταν η Μπρίτνει Γκρίνερ.

Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 10 χρόνια φυλάκιση εάν καταδικαστεί για κατηγορίες ναρκωτικών.

Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν την κράτησή της μόλις την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, αν και παραδέχτηκαν ότι την σταμάτησαν στο αεροδρόμιο τον Φεβρουάριο. Πού κρατείται και υπό ποιες συνθήκες, δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Οι Αρχές των ΗΠΑ και οι εκπρόσωποι της Γκρίνερ έμειναν ως επί το πλείστον σιωπηλοί, λέγοντας μόνο ότι εργάζονται για να την φέρουν σπίτι.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την κράτηση της παίκτριας, λέγοντας στο BBC ότι «ήταν ενήμεροι και εμπλέκονται στενά σε αυτήν την υπόθεση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «κάνουν ό,τι μπορούν» για να τη βοηθήσουν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα σε αυτό το σημείο, λόγω του απορρήτου του ζητήματος.

Ο ατζέντης της, Λίντσεϊ Κόλας, είπε ότι ήταν σε «στενή επαφή» με την παίκτρια και τον δικηγόρο της στη Ρωσία, αλλά δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σύλληψη της Γκρίνερ συνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφαλή επιστροφή της.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει την προξενική πρόσβαση της αμερικανικής πρεσβείας στην Γκρίνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλείται δήλωση της εκπροσώπου της Δημόσιας Επιτροπής Παρακολούθησης της Μόσχας (ONK), η οποία παρακολουθεί τη μεταχείριση των κρατουμένων, η οποία φέρεται να είπε ότι ο Αμερικανός πρόξενος δεν έχει επισκεφθεί την 31χρονη, παρά την προθυμία των ρωσικών αρχών να «δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις» για την επίσκεψή τους.

«Είναι η πιο τολμηρή ομηρεία που μπορεί να φανταστεί κανείς»

Η υπόθεση της Γκρίνερ θυμίζει πολύ εκείνη του Αμερικανό-Ιρανού δημοσιογράφου της Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο οποίος συνελήφθη στην Τεχεράνη το 2016. Παρέμεινε στη διαβόητη φυλακή Εβίν του Ιράν για 544 ημέρες, έως ότου αφεθεί τελικά ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2016 και στην περίπτωση της Γκρίνερ βλέπει πολλούς παραλληλισμούς με τους δικούς του. «Είναι η πιο τολμηρή ομηρεία που μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε ο Ρεζαϊάν στο CNNi.

«Γνωρίζω από τη δική μου υπόθεση ότι οι υποτιθέμενες κατηγορίες εναντίον μου δεν βασίζονταν σε τίποτα που να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και χρησιμοποιήθηκαν για να διαιωνίσουν ένα αφήγημα σχετικά με το γιατί κρατήθηκα».

«Νομίζω ότι κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι επαναλαμβάνουν αυτό το αφήγημα, κάνουμε λίγη από τη βρώμικη δουλειά των ομήρων για λογαριασμό τους. Η στάση μου είναι ότι η Μπρίτνει Γκρίνερ είναι αθώα για οποιαδήποτε εγκλήματα μέχρι αποδείξεως του εναντίου», προσθέτει ο Ρεζαϊάν.

Αν και αναγνωρίζει το τεράστιο συναισθηματικό στρες στο οποίο υπόκειται η οικογένεια της Γκρίνερ, ο Ρεζαϊάν τους παροτρύνει να μιλήσουν και να προτρέψουν τους εργοδότες της Γρκίνερ να κάνουν περισσότερη «φασαρία».

«Το WNBA, το οποίο είναι μέρος του NBA και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά αθλητικά πρωταθλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει πραγματική ευθύνη για αυτό το άτομο», λέει. «Θα πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή απάντηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ