ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βρετανία η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί μετά από χρόνια κράτησης στο Ιράν

Στη Βρετανία η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί μετά από χρόνια κράτησης στο Ιράν
Η φωτογραφία που ενέβασε η κόρη του Ανουσέχ Ασουρί, Ελίκα, από την επανένωση των οικογενειών στο αερδρόμιο twitter/ Elika Ashoori

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και ο Ανουσέχ Ασουρί, επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στη Βρετανία μετά από χρόνια κράτησής τους στο Ιράν.

Τους υποδέχτηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο αεροδρόμιο της βασιλικής αεροπορίας RAF Brize Norton τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η επτάχρονη κόρη της Ναζανίν, Γαβριέλα, έσπευσε να αγκαλιάσει τη μητέρα της, την οποία δεν είχε δει εδώ και χρόνια. Η κόρη του Ανουσέχ, Ελίκα, μίλησε για την ευτυχία της που είδε τον πατέρα της, μοιράζοντας ένα βίντεο από την άφιξή τους.

Οι δύο Βρετανο-ιρανοί υπήκοι έφυγαν τελικά από την Τεχεράνη την Τετάρτη, αφού εξασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε ότι η αναχώρησή τους από το Ιράν ήταν αβέβαιη μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά οι δυο τους ήταν σε καλή διάθεση.

Η κουνιάδα της Ναζανίν, Ρεβέκκα είπε στο BBC ότι οι δύο οικογένειες είχαν πάει σε ένα ασφαλές σπίτι και «η Γκαμπριέλα κοιμήθηκε ανάμεσα στον Ρίτσαρντ και τη Ναζανίν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, οπότε ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή». Πρόσθεσε πως σε μήνυμα που της έστειλε ο αδερφός της το πρωί της Πέμπτης, της έγραφε πως ήταν υπέροχο να είναι ξανά με την οικογένειά του.

Μιλώντας πριν από την επιστροφή της Ναζανίν στη Βρετανία, ο κ. Ράτκλιφ είπε ότι ήταν «βαθιά ευγνώμων» για την απελευθέρωση της συζύγου του και ότι θα ήταν η «αρχή μιας νέας ζωής» για την οικογένειά τους.

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη το 2016 στο Ιράν κατηγορούμενη για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Ανουσέχ Ασουρί, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης το 2019 για κατασκοπία για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ και σε διετή φυλάκιση για «απόκτηση παράνομου πλούτου», σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο. Και οι δύο αρνούνται σταθερά και σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Η απελευθέρωσή τους ήρθε αφότου η Βρετανία διευθέτησε ένα χρέος προς το Ιράν ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων λιρών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, όταν το Ιράν παρήγγειλε βρετανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Μετά την ιρανική επανάσταση το 1979, η Βρετανία ακύρωσε την παραγγελία και το Ιράν ζήτησε πίσω τα χρήματά του για οχήματα που δεν είχαν παραδοθεί.

Την Τετάρτη, η Τρας χαρακτήρισε αυτό το χρέος «νόμιμο», λέγοντας πως τα χρήματα θα καταβληθούν σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις στο Ιράν και θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η ίδια σημείωσε ότι αυτό και οι κρατούμενοι ήταν «παράλληλα ζητήματα στη διμερή μας σχέση (με το Ιράν)».

Ένας τρίτος κρατούμενος, ο Μοράντ Ταχμπαζ, ο οποίος έχει ιρανική, βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, παραμένει στο Ιράν αν και έχει αποφυλακιστεί. Οι υπουργοί έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να πιέζουν για την επιστροφή του στην πατρίδα του.

Ο 66χρονος επιχειρηματίας και περιβαλλοντολόγος κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για στρατηγικές περιοχές του Ιράν με το πρόσχημα της εκτέλεσης περιβαλλοντικών και επιστημονικών έργων, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η Τρας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωσή του, χαρακτήρισε, ωστόσο, την κατάσταση πιο «ανεπαρκή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναχώρησή του από το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ