ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις για την απόφαση της Bundestag να μην επιτρέψει συζήτηση για την Ουκρανία

Γερμανία: Αντιδράσεις για την απόφαση της Bundestag να μην επιτρέψει συζήτηση για την Ουκρανία
Μετά την παρέμβαση Ζελένσκι το γερμανικό Κοινοβούλιο απέρριψε αίτημα της αντιπολίτευσης να συνεχιστεί η συζήτηση για την Ουκρανία AP Photo / Markus Schreiber

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πυροδότησε η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να μην αναφερθεί στην εμπόλεμη Ουκρανία αμέσως μετά την παρέμβαση του Ουκανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά να συνεχίσει τη συζήτηση σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Μετά την παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση για την Ουκρανία, κάτι που αρνήθηκε το προεδρείο.

«Αυτή η στιγμή θα ήταν κατάλληλη για μια πρώτη αξιολόγηση των ενεργειών της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Μερτς.

«Σήμερα ήταν η πιο αναξιοπρεπής στιγμή της Bundestag που έχω προσωπικά βιώσει», έγραψε ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ενώ πολλοί γερμανοί χρήστες του μέσου ζητούσαν με αναρτήσεις τους στα αγγλικά «συγγνώμη για την αρνητική εικόνα».

Απεσταλμένος της Bild στην Ουκρανία: «Ντρέπομαι για τη χώρα μου»

«Ντρέπομαι για τη χώρα μου», έγραψε σε σχόλιό του στην Bild ο απεσταλμένος της εφημερίδας στο Κίεβο Πάουλ Ροντσχάιμερ, επισημαίνοντας ότι η στάση της Bundestag έδειξε έλλειψη σεβασμού απέναντι σε έναν πρόεδρο μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο.

«Ντρέπομαι για τη χώρα μου, που έπειτα από μια τόσο συναισθηματική ομιλία, έπειτα από μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια από μια ολόκληρη χώρα, περνάμε σοβαρά στη γερμανική ημερήσια διάταξη και συζητάμε για τον κορωνοϊό».

«Είναι αντιπροσωπευτικό του πώς οι πολιτικοί μας άκουγαν τι συνέβαινε στην Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά δεν αντέδρασαν», έγραψε ο δημοσιογράφος και αναφέρθηκε στην προεδρεύουσα της σημερινής συνεδρίασης, αντιπρόεδρο της Bundestag Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μάλιστα μετά την ομιλία του ουκρανού προέδρου ανέγνωσε κάποιες ευχές για τα γενέθλια βουλευτών.

«Οι ευχές για τα γενέθλια στην ημερήσια διάταξη της Βουλής στη Γερμανία. Στην Ουκρανία στην ημερήσια διάταξη είναι ο θάνατος. Ελπίζω ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να είχε κλείσει τη σύνδεσή του», γράφει ο απεσταλμένος της Bild.

Σολτς: Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ζελένσκι

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ζελένσκι για τα παραστατικά λόγια του σήμερα στην Bundestag. Βλέπουμε ότι η Ρωσία συνεχίζει κάθε μέρα τον σκληρό πόλεμό της, με τρομακτικές απώλειες. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και να τερματίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter, αμέσως μετά την ομιλία του ουκρανού προέδρου στην Bundestag.

Ο κ. Ζελένσκι είχε προηγουμένως καταλογίσει ευθύνες στη Γερμανία για ολιγωρία και υπερβολική προσήλωση στην οικονομία, ενώ είχε κλείσει την ομιλία του καλώντας τον γερμανό καγκελάριο να «γκρεμίσει αυτό το τείχος» που υψώνει η Ρωσία «ανάμεσα στην ελευθερία και στην ανελευθερία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ