ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - G7: Να λογοδοτήσουν οι «αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - G7: Να λογοδοτήσουν οι «αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»
«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη AP Photo / Emilio Morenatti, File

Ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, προειδοποίησαν σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.

Η Βρετανία δεν αποκαλεί (ακόμη) ευθέως τον Πούτιν εγκληματία πολέμου

Στο μεταξύ η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «πολύ, πολύ ισχυρά τεκμήρια» για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται πίσω από αυτά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τον χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την Τετάρτη τον Πούτιν εγκληματία πολέμου, με το Κρεμλίνο να μιλά για «ασυγχώρητα» σχόλια.

Ερωτηθείσα εάν η Βρετανία είναι έτοιμη να υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC:

«Υπάρχουν πολύ, πολύ ισχυρά τεκμήρια ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πίσω από αυτά».

«Είναι τελικά ένα ζήτημα που εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι ή δεν είναι εγκληματίας πολέμου και σε εμάς να παρουσιάσουμε τα τεκμήρια».

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ