ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν - Μπλίνκεν κατά Πούτιν: Είναι δολοφόνος δικτάτορας - Έγκλημα πολέμου η στοχοποίηση αμάχων

Μπάιντεν - Μπλίνκεν κατά Πούτιν: Είναι δολοφόνος δικτάτορας - Έγκλημα πολέμου η στοχοποίηση αμάχων
Σκληρή γλώσσα κατά του Ρώσου προέδρου από Μπάιντεν και Μπλίνκεν AP Photo / Patrick Semansky

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε την Πέμπτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο. Η δήλωση αυτή έγινε πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μάικλ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

«Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία... να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας... Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

Νωρίτερα, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι κι ο ίδιος συμφωνεί πως στην Ουκρανία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

«Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

«Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε.

G7: Να λογοδοτήσουν οι «αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου»

Ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, προειδοποίησαν σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή. Το Κρεμλίνο απέρριψε την Πέμπτη την απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ