ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο καλεί Μπάιντεν να υποστηρίξει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ

Κόσοβο καλεί Μπάιντεν να υποστηρίξει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ
Η πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, ζήτησε τη συνδρομή του Αμερικανού προέδρου για την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ AP Photo (File)

Το Κόσοβο ζήτησε την Πέμπτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να το βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που έχει καταστεί «επιτακτική», σύμφωνα με την πρώην επαρχία της Σερβίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κοσοβάρα ομόλογός του, Βιόσα Οσμάνι, Σαντρίου προειδοποιεί για τις προσπάθειες της Μόσχας να «αποσταθεροποιήσει» το Κόσοβο και την εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων.

«Η ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική», γράφει η Οσμάνι και προσθέτει:

«Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο».

Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στο Κόσοβο από τον πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, οι οποίες εκδιώχθηκαν από το έδαφος το 1999 από μια εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως το Βελιγράδι, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, γεγονός που του απαγορεύει την είσοδο στα Ηνωμένα Έθνη.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι είχε ήδη προτρέψει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της Πρίστινα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξήγησε ότι η επικράτειά του είναι «εκτεθειμένη στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια». Η επιστολή εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Κόσοβο, το οποίο τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχει δεσμευτεί να δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Ο πόλεμος μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και σερβικών δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άφησε 13.000 νεκρούς, Αλβανούς Κοσοβάρους στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Μετά την παρέμβαση της Δύσης στη σύγκρουση, το Κόσοβο τοποθετήθηκε σταθερά υπέρ του ΝΑΤΟ.

«Το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟϊκή χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοσόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ