ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Επικοινωνία Μπάιντεν - Σι την Παρασκευή για τις προθέσεις της Κίνας έναντι Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία: Επικοινωνία Μπάιντεν - Σι την Παρασκευή για τις προθέσεις της Κίνας έναντι Πούτιν
AP Photo/Susan Walsh

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναμένεται την Παρασκευή, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει ανησυχίες για πιθανή παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχα από πλευράς Πεκίνου.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ.Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Στόχος της επικοινωνίας των δύο ηγετών είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού, στην οποία διευκρινίζεται ότι θα συζητηθεί επίσης ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Νωρίτερα, το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά το σχόλιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία είναι ασύμβατη με τη θέση της εν λόγω χώρας όσον αφορά τον χάρτη του ΟΗΕ.

Η Κίνα πιστεύει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών θα πρέπει να υποστηρίζεται, δήλωσε ο Ζαο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Σε συνέντευξή του στο NPR χθες, Τετάρτη, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα δεν εναντιώθηκε έντονα στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

«Είναι εντελώς ασύμβατο με αυτό που η Κίνα λέει και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά περί της ιερότητας του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών αρχών, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας των κρατών», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα εμπορικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών της, αν αυτά πληγούν από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν καμιά βάση στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ