ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα δεχτεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα δεχτεί έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει συνηθίσει τις κυρώσεις, οι οποίες τελικά ενισχύουν τη χώρα

Η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση.

Όπως είπε, δεν είναι η Ρωσία που κλείνει την πόρτα στη Δύση αλλά το αντίθετο. Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από τον «Θείο Σαμ», αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον θέλει τον κόσμο να μοιάζει με ένα αμερικάνικο σαλούν, όπου οι Αμερικανοί ορίζουν ποιος μπορεί να πυροβολεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν σκοπό να έχει η Μόσχα μηδενικό ρόλο στον κόσμο, που για τους Αμερικανούς πρέπει να παραμένει μονοπολικός, ισχυρίστηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT και τόνισε ότι αναμένει και πέμπτο κύμα κυρώσεων από τη Δύση.

Η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία θα συνεχιστεί, αλλά η Ρωσία το έχει συνηθίσει, σημείωσε και υποστήριξε πως οι κυρώσεις πάντα ενίσχυαν μόνο τη Ρωσία.

«Θα επιβιώσουμε. Αυτά τα μέτρα που αναπτύσσονται από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση ανακοινώνονται σταδιακά. Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσαρμογής της οικονομικής μας πορείας προκειμένου να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Μετά το 2014, αποκτήσαμε εμπειρία που μας επέτρεψε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα από αυτή την ιστορική περίοδο. Φυσικά, δεν συγκρίνεται καν σε κλίμακα με αυτό που έγινε μετά το 2014. Ωστόσο, τώρα η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί. Τώρα μπορούμε μόνο να βασιστούμε στον εαυτό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε πως ο σκοπός της Μόσχας είναι «να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε ακόμη ότι οποιοδήποτε φορτίο όπλων με προορισμό την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη Ρωσία έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ο ίδιος διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ