ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ευρωπαϊκή καταδίκη για τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας - Μπορέλ: «Θα λογοδοτήσουν»

Ουκρανία: Ευρωπαϊκή καταδίκη για τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας - Μπορέλ: «Θα λογοδοτήσουν»
Μπορέλ: Σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι επαίσχυντες, κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες AP Photo/Jean-Francois Badias

Η ΕΕ καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Την ίδια ώρα, σε ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες έστειλε το μήνυμα πως η ΕΕ θα υποδεχτεί τους πρόσφυγες.

Όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ: «Η EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους που συνεχίζουν να στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς και την πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης».

Επισήμανε επίσης ότι η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις τρεις διαφορετικές επιθέσεις στην πόλη Μικολάιβ με ρουκέτες διασποράς.

«Τέτοιες σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι επαίσχυντες, κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες. Συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στη δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) της 16ης Μαρτίου, «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

«Να δημιουργηθεί ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση»

Επιπλέον, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να δημιουργήσει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαιώθηκε πιο πρόσφατα από το ICJ, να χρησιμοποιεί μονομερώς βία στο έδαφος τρίτης χώρας και επομένως φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτές τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που προκαλούν. Οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι Ουκρανοί ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Το μήνυμα πως η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ πιο κοντά, έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά από τις οικογένειες και τη χώρα τους από τις βόμβες του Πούτιν» και αντιπαρέβαλε τις καταστροφικές σκηνές του πολέμου με τις εικόνες των Ευρωπαίων πολιτών να υποδέχονται πρόσφυγες, τονίζοντας πως δείχνουν ελπίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεμήνυσε πως «μέχρι να μπορέσουν οι Ουκρανοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν την ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα τους με ειρήνη, θα τους καλωσορίσουμε και θα τους υποστηρίξουμε. Γιατί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας».

Ειδικότερα, εστίασε στο ταμείο CARE που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσοντάς το στην πολιτική συνοχής της ΕΕ.

«Αυτή η δέσμη της Δράσης Συνοχής για τους Πρόσφυγες καθιστά διαθέσιμα τα ταμεία συνοχής για τα κράτη-μέλη. Αυτό θα τα βοηθήσει να χτίσουν κέντρα υποδοχής, κινητά νοσοκομεία και σχολική εκπαίδευση για παιδιά. Μπορεί να παρέχει υποστήριξη απασχόλησης, για παράδειγμα μαθήματα κατάρτισης και γλωσσών, ή εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Το CARE θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να υποδεχθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες γρήγορα και ανθρώπινα», εξήγησε.

«Πολιτική συνοχής»

Εν συνεχεία, επεσήμανε τη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για τα κράτη-μέλη και προέταξε πως «σήμερα χρειαζόμαστε την πολιτική συνοχής περισσότερο από ποτέ».

«Είναι καθαρή δύναμη, γιατί η συνοχή συνοδεύεται από εντυπωσιακή οικονομική υποστήριξη. Μιλάμε για σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2021 έως το 2027. Με εκτιμώμενα 100 δισεκατομμύρια επιπλέον από τα κράτη-μέλη. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Η πολιτική συνοχής είναι τόσο ισχυρή, πρώτα και κύρια, διότι εκπληρώνει μία βασική υπόσχεση της Ένωσής μας, ότι όλες οι περιφέρειες είναι ίσες, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού, μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Αυτή η υπόσχεση μάς φέρνει εδώ σήμερα», εξήγησε. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η συνοχή είναι μία δύναμη αλλαγής. «Η Ευρώπη βρίσκεται στην αρχή ενός νέου μετασχηματισμού, θέλουμε να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως η πολιτική συνοχής θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός.

Ως τρίτο πλεονέκτημα που πηγάζει από την πολιτική συνοχής ανέφερε πως αποτελεί η εγγύηση της κοινωνικής ισορροπίας. «Τόσο η πράσινη όσο και η ψηφιακή μετάβαση θα λειτουργήσουν μόνο για ανθρώπους και επιχειρήσεις, όταν είναι δίκαιη» αποσαφήνισε, τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτόν τον μετασχηματισμό».

Ως τέταρτο πλεονέκτημα της πολιτικής συνοχής είπε ότι είναι ένας πραγματικός πολλαπλασιαστής. «Τα δύο τρίτα των ταμείων συνοχής πηγαίνουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Και οι αποδόσεις είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις αρχικές επενδύσεις. Αυτό είναι ένα ποσοστό απόδοσης που καμία τράπεζα και κανένα χαρτοφυλάκιο μετοχών δεν μπορεί να προσφέρει! Αυτό καταδεικνύει την απλή, διαχρονική αλήθεια πίσω από την πολιτική συνοχής. Όταν οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες πάνε καλύτερα, θα τα πάμε όλοι καλύτερα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική συνοχής είναι τόσο ζωτικό συστατικό της μοναδικής ενιαίας αγοράς μας. Ενισχύει τις περιφέρειες, τους αθόρυβους κινητήρες της ανάπτυξης της Ευρώπης. Η συνοχή είναι μία αληθινή ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας» υπογράμμισε.

Καταληκτικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε πως η πολιτική συνοχής είναι το εργαλείο επιλογής για όλες τις περιφέρειες για να καρπωθούν τα οφέλη του νέου ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ