ΚΟΣΜΟΣ

Σι προς Μπάιντεν: Η σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Σι προς Μπάιντεν: Η σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να καταστήσει σαφές στον Σι Τζινπίνγκ ότι οποιαδήποτε στήριξη της Ρωσίας σε στρατιωτικό ή οικονομικό επίπεδο θα έχει συνέπειες για την Κίνα AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Peres

Οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, Παρασκευή, σε μία καθοριστική στιγμή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενόσω το Πεκίνο φέρεται να «ζυγίζει» κατά πόσο θα ανταποκριθεί σε αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την παροχή στρατιωτικής/οικονομικής συνδρομής.

Στην πρώτη τους επικοινωνία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να καταστήσει σαφές στον Σι Τζινπίνγκ ότι οποιαδήποτε σχετική κίνηση θα έχει συνέπειες για την Κίνα, καλώντας τον να λάβει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» φέρεται να δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι διακρατικές σχέσεις δεν μπορούν να οδηγηθούν στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο σημαντικοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με το δίκτυο CCTV, όπως μεταδίδουν CNNi και Guardian.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε» ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος.

Κατά την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Σι είπε ακόμη ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Αναμένεται η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία -την πρώτη μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας από το Νοέμβριο.

Στόχος της επικοινωνίας των δύο ηγετών είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είχε δηλώσει σχετικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αναφέροντας ότι επρόκειτο να συζητηθεί επίσης ο «ανταγωνισμός» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Είναι «μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Μπάιντεν να αξιολογήσει τη θέση του προέδρου Σι», είχε αναφέρει προ της επικοινωνίας η Τζεν Ψάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένετο να προειδοποιήσει ευθέως τον Κινέζο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αντεπιτεθούν εάν το Πεκίνο υποστηρίξει ενεργά τη Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτό ειπώθηκε την Πέμπτη από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ