ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: Δεν υπάρχει πρόοδος στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: Δεν υπάρχει πρόοδος στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων
«Τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδους την Παρασκευή» σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας AP

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδους την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Μάλιαρ ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.

Δεν κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις, λέει και η Δύση

Δυτικοί αξιωματούχοι, που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, διέβλεπαν χτες, Πέμπτη, ότι η Ρωσία πασχίζει να κερδίσει έδαφος γύρω από το Κίεβο. Ορισμένοι εκφράζουν για πρώτη φορά αμφιβολίες για το κατά πόσο χερσαίες δυνάμεις θα επιχειρήσουν όντως να εισβάλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, συνεχίζονται οι κινήσεις των μονάδων πυροβολικού με διαφαινόμενο στόχο να τεθεί το Κίεβο υπό πολιορκία.

Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής -αριθμός υψηλότερος από τις απώλειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε 20 χρόνια επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά αποτυγχάνουν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο τόσο στα βορειοδυτικά, όσο και στα ανατολικά.

«Εκτιμώ ότι υπάρχει ένα ερώτημα αναφορικά με το εάν η Μόσχα τώρα σκοπεύει να επιχειρήσει να επιτεθεί στο Κίεβο ή όχι, και δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό. Εάν το πράξει, κατά την κρίση μου, με ή άνευ βομβαρδισμών, θα έχει πολύ μεγάλο κόστος» αναφέρει ο ίδιος.

Θεωρεί πως θα ήταν εφικτό ακόμη και να οδηγήσει ο -υποστηριζόμενος με όπλα της Δύσης- ουκρανικός στρατός τη Ρωσία σε «στρατιωτικό αδιέξοδο» -κάτι που μπορούσε να συμβάλει σε επιτυχή ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Έτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου κάνει την ίδια στιγμή λόγο για ενδείξεις ότι κάμπτεται το ηθικό των στρατιωτών σε ορισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού.

LIVEBLOG: Φόβοι για πάνω από 1.000 εγκλωβισμένους στο θέατρο της Μαριούπολης - Χτυπήθηκε η Λβιβ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ