ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Μπάιντεν προς Σι: Αν βοηθήσετε στρατιωτικά τη Ρωσία θα υπάρξουν συνέπειες

Πόλεμος Ουκρανία - Μπάιντεν προς Σι: Αν βοηθήσετε στρατιωτικά τη Ρωσία θα υπάρξουν συνέπειες
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και Ταϊβάν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ The White House via AP

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, την πρώτη επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε ανώτατο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου κι ενώ προηγουμένως είχαν ευθέως εκφραστεί ανησυχίες από την Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο ενδέχεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα. 

Η επικοινωνία των δύο ηγετών διήρκησε μία ώρα και 50 λεπτά, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε στον Κινέζο ομόλογό του τις «επιπτώσεις και συνέπειες εάν η Κίνα παρέχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία ενόσω διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την υποστήριξή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στη σημασία «να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» φέρεται να δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι διακρατικές σχέσεις δεν μπορούν να οδηγηθούν στο στάδιο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο σημαντικοί θησαυροί της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με το δίκτυο CCTV, όπως μετέδωσαν CNNi και Guardian.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε» ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος.

Κατά την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Σι είπε ακόμη ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Και το ζήτημα της Ταϊβάν στην ατζέντα των συνομιλιών

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν μονοπώλησε τις συνομιλίες των δύο ηγετών, καθώς το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί πεδίο διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο. Η Κίνα έχει απειλήσει ευθέως τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε κίνηση προς ενθάρρυνση της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν θα οδηγήσει σε σινο-αμερικανική στρατιωτική σύρραξη.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo» είπε ο Μπάιντεν στον Σι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με την κινεζική αεροπορία να πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος με μπαράζ παραβιάσεων στον ενάεριο χώρο της νήσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ωστόσο τον Οκτώβριο προκάλεσε «αναταράξεις» λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη νήσο εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

«Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στις ομάδες τους να παρακολουθήσουν τη σημερινή συνομιλία στην κρίσιμη περίοδο που έρχεται» κατέληξε ο Λευκός Οίκος για τις σημερινές συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ