ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με Ρώσους κοσμοναύτες που ήταν ντυμένοι με τα χρώματα της Ουκρανίας

Μυστήριο με Ρώσους κοσμοναύτες που ήταν ντυμένοι με τα χρώματα της Ουκρανίας
Στην εικόνα που προέρχεται από βίντεο που τράβηξε ο Αρτέμιεφ κατά την πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS, φαίνονται οι τρεις κοσμοναύτες ντυμένοι με κίτρινα και μπλε χρώματα. AP Photo / Roscosmos

Τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), φορώντας κίτρινες στολές με μπλε στοιχεία, χρώματα τα οποία ταιριάζουν με τα αντίστοιχα της ουκρανικής σημαίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πρόκειται για τις πρώτες νέες αφίξεις κοσμοναυτών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα.

Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματσβέγεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ, της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος Roscosmos, εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στο Διάστημα από τη βάση πυραύλων του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με το διαστημικό σκάφος Σογιούζ MS-21 την Παρασκευή στις 20:55 τοπική ώρα.

Τρεις ώρες αργότερα, το διαστημόπλοιό τους έφτανε στον ISS, όπου ήδη βρίσκονται άλλοι δύο Ρώσοι, ένας Γερμανός και τέσσερις Αμερικανοί κοσμοναύτες.

Στην εικόνα που προέρχεται από βίντεο που τράβηξε ο Αρτέμιεφ κατά την πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS, φαίνονται οι τρεις κοσμοναύτες ντυμένοι με κίτρινα και μπλε χρώματα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ήθελαν να στείλουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, με την κίνησή τους αυτή.

Όταν οι κοσμοναύτες κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στη Γη, ο Αρτέμιεφ ρωτήθηκε για τις στολές. Όπως είπε, κάθε μέλος του πληρώματος διάλεξε τα δικά του χρώματα.

«Ήταν η σειρά μας να διαλέξουμε χρώμα. Αλλά, στην πραγματικότητα, είχαμε συγκεντρώσει πολλά κίτρινα υλικά, συνεπώς έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό και φορέσαμε κίτρινα», υποστήριξε ο Ρώσος κοσμοναύτης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί είναι εκείνοι που επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους, επιδεικνύοντας τα κίτρινα και μπλε χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος οδήγησε, εξάλλου, στη ματαίωση πολλών εκτοξεύσεων στο διάστημα αλλά και σε «σπάσιμο» συμβολαίων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι «σε λίγο θα πρέπει να χρησιμοποιούν σκουπόξυλα, για να πετούν στο Διάστημα, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει σταματήσει τις εξαγωγές μηχανών για πυραύλους προς τις αμερικανικές εταιρείες».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι κινήσεις του Ρογκόζιν υπονομεύουν την ειρήνη και τη συναδέλφωση μεταξύ των κοσμοναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, εκτιμά, πάντως πως ο Ρογκόζιν δεν εννοεί όσα λέει:

«Έτσι είναι ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. Ξεσπά κάθε τόσο, αλλά στο τέλος συνεργάζεται μαζί μας».

Ο αστροναύτης της NASA, Mάρκ Βάντε Χέι, ο οποίος την περασμένη Τρίτη έσπασε το ρεκόρ των ΗΠΑ σε επίπεδο παραμονής στο Διάστημα (340 ημέρες) πρόκειται να εγκαταλείψει τον ISS, μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες στις 30 Μαρτίου. Οι τρεις τους θα επιστρέψουν στο Καζακστάν με την κάψουλα Σογιούζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ