ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλγαρία ο Λόιντ Όστιν: Μονάδα Stryker στέλνουν οι ΗΠΑ στον σχηματισμό μάχης του ΝΑΤΟ

Στη Βουλγαρία ο Λόιντ Όστιν: Μονάδα Stryker στέλνουν οι ΗΠΑ στον σχηματισμό μάχης του ΝΑΤΟ
Ο Λόιντ Όστιν χαιρετά Αμερικανίδα στρατιώτη σε βάση της Βουλγαρίας AP Photo/Robert Burns

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποστείλουν μία μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού Stryker στη Βουλγαρία για το σχηματισμό μάχης που συγκροτείται με στόχο να ενισχυθεί η ανατολική του πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πετκόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος επισκέπτεται τη Σόφια.

Η Βουλγαρία συγκροτεί σχηματισμό μάχης 1.000 στρατιωτών υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR).

Ο σχηματισμός θα περιλαμβάνει στρατιώτες και από άλλες συμμαχικές χώρες.

Ο Κιρίλ Πετκόφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από τον πόλεμο αλλά δεν εξετάζει την αποστολή όπλων στο Κίεβο προς το παρόν.

Η Σόφια απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει, εν τω μεταξύ, κηρύξει 10 Ρώσους διπλωμάτες «personae non gratae» δίνοντάς τους περιθώριο 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη βαλκανική χώρα λόγω ενεργειών που θεωρήθηκε ότι δεν συμβαδίζουν με το διπλωματικό τους καθεστώς.

Σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι το θέμα των απελάσεων συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ και ότι είχε ενημερωθεί η Ρωσίδα πρεσβευτής στη Σόφια.

Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία. Στις 2 Μαρτίου, η Σόφια απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ισχυρισμών ότι εμπλέκονταν σε κατασκοπεία.

Η Βουλγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε απελάσει οκτώ άλλους Ρώσους διπλωμάτες με την υποψία κατασκοπείας τον Οκτώβριο του 2019.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση της Βουλγαρίας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες είναι «ένα ακόμα επιθετικό βήμα» στο οποίο η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ