ΚΟΣΜΟΣ

Roscosmos για τους κοσμοναύτες στα χρώματα της Ουκρανίας: «Το κίτρινο είναι απλά κίτρινο»

Roscosmos για τους κοσμοναύτες στα χρώματα της Ουκρανίας: «Το κίτρινο είναι απλά κίτρινο»
Όλεγκ Αρτέμιεφ (κέντρο), Ντένις Ματσβέγεφ (Δ) και Σεργκέι Κορσάκοφ μετά την άφιξή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό AP Photo / Roscosmos

«Μερικές φορές το κίτρινο είναι απλά κίτρινο» απαντά σε σκωπτικό τόνο η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας (Roscomos) σε δυτικά μέσα ενημέρωσης και όσους «διαβάζουν» αντιπολεμική διαμαρτυρία στην άφιξη τριών Ρώσων κοσμοναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με στολές που «συνενώνουν» τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.

«Οι στολές πτήσης του νέου πληρώματος είναι φτιαγμένες στα χρώματα του εμβλήματος του Bauman State Technical University της Μόσχας από το οποίο αποφοίτησαν και οι τρεις κοσμοναύτες. Το να βλέπεις την ουκρανική σημαία παντού και σε όλα είναι τρελό. Μερικές φορές το κίτρινο είναι απλά κίτρινο» αναφέρει η Roscosmos σε ανάρτησή της στο Telegram.

Oι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματσβέγεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας κίτρινες στολές με μπλε στοιχεία, χρώματα τα οποία ταιριάζουν με τα αντίστοιχα της ουκρανικής σημαίας.

Οι φωτογραφίες τους, που προέρχονται από βίντεο που τράβηξε ο Αρτέμιεφ κατά την πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS και διανεμήθηκαν από την ίδια την Roscosmos, έκαναν αστραπιαία το γύρο του κόσμου δημιουργώντας ερωτήματα εάν ήθελαν να στείλουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα με την επιλογή της στολής.

Οι ίδιοι, πάντως, δεν ανέφεραν κάτι που να υποδεικνύει ή να αφήνει κάποιον υπαινιγμό ότι η κίνησή τους μπορεί να συνιστά έκφραση κατά του πολέμου. Δεν θα ήταν βέβαια και εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να... γυρίσουν.

Η τυπική ρωσική στολή πτήσης είναι αμιγώς μπλε χρώματος και τουλάχιστον ένας εκ των κοσμοναυτών εθεάθη να την φορά πριν την εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις στολές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά κατόπιν της άφιξής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο επικεφαλής της αποστολής Ολέγκ Αρτέμιεφ, ανέφερε κατά τα όσα μεταδίδει ο Guardian:

«Κάθε πλήρωμα επιλέγει ένα χρώμα που δείχνει διαφορετικό. Ήταν η σειρά μας να επιλέξουμε. Η αλήθεια είναι ότι είχε συσσωρευτεί πολύ κίτρινο ύφασμα/υλικό, και έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε. Γι' αυτό έπρεπε να φορέσουμε κίτρινες στολές πτήσης».

Οι κοσμοναύτες είναι οι πρώτοι που έφθασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Τζόναθαν Έιμος του BBC, αρμόδιος συντάκτης στο πεδίο επιστήμης και τεχνολογίας, σχολιάζει πως τα χρώματα στις στολές των κοσμοναυτών σαφώς δημιουργούν συσχετισμούς με τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Όμως ήταν αυτό το πραγματικό κίνητρο; Και υποδεικνύει στήριξη στην Ουκρανία ή το αντίθετο; Σε τελική ανάλυση οι στολές φέρουν τη ρωσική σημαία.

Ίσως καμία εκδοχή δεν είναι σωστή, αναφέρει.

Έχει αναφερθεί ότι τα χρώματα συμβολίζουν το γεγονός ότι και οι τρεις κοσμοναύτες αποφοίτησαν από το Bauman State Technical University της Μόσχας, το οποίο φέρει στο έμβλημά του ανάλογο χρωματικό συνδυασμό. Είναι ένα «πλήρωμα Bauman», όπως λέει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Οι ίδιοι οι κοσμοναύτες πάλι αρκέστηκαν να πουν λίγα.

Αυτό που γνωρίζουμε, πάντως, είναι ότι 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, η Ανατολή και η Δύση δεν έχουν επιλογή πέραν του να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις, σημειώνει ο Τζόναθαν Έιμος.

Αν και η διαστημική συνεργασία έχει καταρρεύσει σε άλλα πεδία -όπως η αποστολή ExoMars- στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι εταίροι είναι δεμένοι με γόρδιο δεσμό. Η Ρωσία παρέχει το σύστημα πρόωσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες την ισχύ. Ο ISS δεν μπορεί να υπάρξει αλλιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ