ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νάρκες από τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να φθάσουν στη Μεσόγειο

Ρωσία: Νάρκες από τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να φθάσουν στη Μεσόγειο
Ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος περιπολεί στην Αζοφική Θάλασσα, κοντά στη Μαριούπολη, στις 2 Φεβρουαρίου 2022 προ της έναρξης του πολέμου AP Photo/Vadim Ghirda

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι νάρκες που έχει τοποθετήσει το ουκρανικό ναυτικό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσαν να παρασυρθούν προς το Βόσπορο και τη Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η FSB αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει ζώνες ναρκών στα λιμάνια της Οδησσού, του Οτσάκοβ, του Κερνομόρσκ και του Γιουζν.

Γίνεται λόγος για εκατοντάδες απαρχαιωμένες νάρκες θαλάσσης με μηχανισμό αγκύρωσης.

Κατά τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, εξαιτίας των ανέμων έχουν αρχίσει να σπάνε οι καλωδιώσεις που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες. «Οι άνεμοι και τα ρεύματα παρασύρουν τις νάρκες στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλλασας» δηλώνει η FSB.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα επιφενειακά ρεύματα προς τα νότια είναι συνήθη σε αυτές τις περιοχές των ουκρανικών λιμανιών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι νάρκες να παρασυρθούν προς το Βόσπορο και περαιτέρω προς τη Μεσόγειο Θάλλασα» σημειώνει.

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας είχε εκδώσει στις 18 Μαρτίου προειδοποίση για τον κίνδυνο ναρκών, αναφέρει το TASS.

Η FSB κατηγορεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι «για μία ακόμη φορά επιδεικνύουν απόλυτη άγνοια των θεμελιωδών διεθνών νόμων και αδιαφορία για ανθρώπινες ζώες, περιλαμβανομένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ