ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Aμερικανός που σκοτώθηκε βρισκόταν στη χώρα για την άρρωστη συντρόφό του

Ουκρανία: Ο Aμερικανός που σκοτώθηκε βρισκόταν στη χώρα για την άρρωστη συντρόφό του
Ο 68χρονος Αμερικανός ήταν μεταξύ των θυμάτων που σκοτώθηκαν από οβίδες του ρωσικού πυροβολικού στο Τσερνίχιβ Πηγή: Οικογένεια Χιλ μέσω AP

Ο Τζέιμς Χιλ αρνήθηκε να αναβάλει το ταξίδι του στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, καθώς ήθελε να φέρει ένα φάρμακο στην επί χρόνια σύντροφό του Ιρίνα Τεσλένκο, η οποία έπασχε από προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, δήλωσε η οικογένειά του το Σάββατο.

Ο Χιλ, 68 ετών, σκοτώθηκε σε μια ρωσική επίθεση στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τεσλένκο λάμβανε θεραπεία σε τοπικό νοσοκομείο.

Η οικογένειά του λέει ότι εκείνη και η μητέρα της προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, αλλά λόγω της κατάστασής της θα χρειαζόταν ένα ασθενοφόρο και κάτι τέτοιο δεν ήταν σαφές αν και πότε θα μπορούσε να συμβεί.

Σε μια συνέντευξη από το Πίτσμπουργκ το Σάββατο, η αδερφή του Χιλ, Κάτια Χιλ, αποκάλεσε τη σχέση του αδερφού της με την Ιρίνα μια «όμορφη ιστορία αγάπης, αλλά δυστυχώς με τραγικό τέλος».

Είπε ότι ο αδερφός της -με καταγωγή από τη Μινεσότα, που ζούσε στο Αϊντάχο- είχε περάσει μήνες προσπαθώντας να εξασφαλίσει θεραπείες για να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και τελικά είχε κανονίσει να λάβει τη θεραπεία τον Φεβρουάριο.

Η Κάτια ανέφερε πως, ως μεγαλύτερη αδερφή, προσπάθησε να τον πείσει να αναβάλει το ταξίδι του, αλλά ο αδερφός της ήταν απελπισμένος με την εξέλιξη της νόσου της Ιρίνα και -σε ένα βαθμό- πίστευε ότι ο κόσμος δεν θα άφηνε την εισβολή να συμβεί.

«Είπε: "Δεν ξέρω τι θα έκανα αν την έχανα, πρέπει να προσπαθήσω να κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου"», είπε η Κάτια. «Ο αδερφός μου θυσίασε τη ζωή του για εκείνη».

Η Κάτια ανέφερε πως οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ ο αδερφός της, ο οποίος δίδασκε κοινωνική εργασία και ιατροδικαστική ψυχολογία σε πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, είχε αναλάβει μια τάξη στην Ουκρανία. Κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ερωτευμένος και πέρασαν χρόνια μαζί, μιλώντας για ώρες κάθε μέρα στο τηλέφωνο όταν ο Τζίμι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι ο Τζίμι Χιλ δολοφονήθηκε ενώ περίμενε σε ουρά για ψωμί, αλλά η Κάτια δήλωσε πως η οικογένεια είχε λάβει νέα στοιχεία από τους φίλους του Τζίμι στην Ουκρανία το Σάββατο.

Η Κάτια είπε ότι ο Τζίμι και ένας φίλος που μένει κοντά στο νοσοκομείο είχαν πάει σε μια περιοχή όπου είχαν ακούσει ότι υπήρχαν λεωφορεία για να απομακρύνουν τους ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την πόλη μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου. Υπήρχαν ήδη περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά και ο Τζίμι είπε στον φίλο του ότι επρόκειτο να επιστρέψει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον φίλο αυτόν, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άρχισαν καθώς ο Τζίμι απομακρυνόταν. Η έκρηξη που σκότωσε τον αδερφό της είχε προκαλέσει απώλεια της ακοής από το ένα αυτί στον φίλο που επικοινώνησε με την Κάτια.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένειά της εξακολουθεί να περιμένει απευθείας ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το πού βρίσκεται η σορός του αδελφού της.

Σε συγκλονιστικές αναρτήσεις στο Facebook τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Χιλ είχε αναφερθεί στους βομβαρδισμούς που δεν έκαναν διακρίσεις, σε μια πόλη υπό πολιορκία και περιέγραφε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούσαν να επιβιώσουν οι άμαχοι.

Οι περισσότεροι ασθενείς στο νοσοκομείο είχαν μετακομίσει στο υπόγειο καταφύγιο, αλλά η Ιρίνα και η μητέρα της παρέμειναν σε κάποιον όροφο λόγω του κρύου και προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία της.

Η Κάτια ανέφερε ότι η μητέρα της Ιρίνα έμαθε για τον θάνατο του Τζίμι, αλλά δεν ήθελε να το πει στην κόρη της. Είπε ότι ήλπιζαν σε βοήθεια προκειμένου να φύγουν για το χωριό τους, στα περίχωρα του Κιέβου, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσουν να βρουν το ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει ή εάν η διαδρομή τους θα είναι ασφαλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ