ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επικριτής του Πούτιν, δύο φορές θύμα δηλητηρίασης, προβλέπει την επόμενη μέρα στη Ρωσία

Ουκρανία: Επικριτής του Πούτιν, δύο φορές θύμα δηλητηρίασης, προβλέπει την επόμενη μέρα στη Ρωσία
Ο Βλαντιμίρ Καρα-μουρζά είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ρώσου προέδρου AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία και η εισβολή στη γειτονική χώρα θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, θεωρεί ο πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Καρα-μουρζά.

O πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, μιλώντας στο CNNi προέτρεψε τους τηλεθεατές να μην ξεγελιούνται από την προπαγάνδα του Πούτιν περί επιχείρησης αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας από το «φασιστικό», όπως είπε, καθεστώς της Ρωσίας.

«Από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, χιλιάδες ρώσοι έχουν βγει στους δρόμου για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου. Στη Ρωσία ποινικό αδίκημα δεν είναι μόνο να μιλάς εναντίον του πολέμου αλλά και απλώς να τον αποκαλείς πόλεμο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή, με ποιον τρόπο μπορεί να μεταβληθεί το πολιτικό σκηνικό στη Ρωσία, ο Καρα-μουρζά απάντησε: «Είναι προφανές ότι μόνο οι Ρώσοι στη Ρωσία μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Μόνο οι Ρώσοι στη Ρωσία μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική αλλαγή. Και αυτό θα συμβεί. Και ο κ. Πούτιν έχει πραγματικά επιταχύνει αυτή τη διαδικασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με την επιθετικότητά του απέναντι στην Ουκρανία. Έχει πολλά προβλήματα, ειδικότερα μεταξύ των νεότερων. Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 22 χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βαριούνται να βλέπουν στην τηλεόραση το ίδιο πρόσωπο όλη τη μέρα.

Επομένως, η πολιτική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ίδια τη Ρωσία, αλλά είναι σημαντικό ο ελεύθερος δημοκρατικός κόσμος να σταθεί με αλληλεγγύη κοντά στον ρωσικό λαό και να του πει στη γλώσσα του την αλήθεια για τα διάσημα εγκλήματα του Πούτιν. Γιατί στη Ρωσία δεν τα γνωρίζουν. Και τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατέστρεψε ό,τι απέμεινε από την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη Ρωσία. Είναι σημαντικό λοιπόν ο ελεύθερος κόσμος να σπάσει αυτό το τείχος της λογοκρισίας.

Ο Βλαντιμίρ Καρα-μουρζά, ο οποίος υπήρξε συντονιστής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το ίδρυμα Open Russia του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (του γνωστού πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, που είχε φυλακιστεί για μία δεκαετία όταν αντιτάχθηκε ανοιχτά στον Βλαντιμίρ Πούτιν) είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Ρώσου πρέδρου.

Πριν από μία πενταετία είχε ισχυριστεί ότι άγνωστοι τον δηλητηρίασαν δύο φορές κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου, μία το 2015 και μία το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ