ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Τουλάχιστον 391 οι κατεστραμμένες πολυκατοικίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Μαριούπολη: Τουλάχιστον 391 οι κατεστραμμένες πολυκατοικίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Τις τελευταίες ημέρες η Μαριούπολη έχει γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών AP Photo/Evgeniy Maloletka

Μερικώς ή ολικώς κατεστραμμένα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι πια πολλές εκατοντάδες κτήρια στις μέχρι πρότινος πολύβουες γειτονιές της Μαριούπολης.

Οι New York Times επικαλούνται τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε, κάνοντας χρήση δορυφορικών φωτογραφιών, η ομάδα Unitar-Unosat των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τουλάχιστον 391 κτήρια έχουν καταστραφεί, μερικώς ή ολικώς (οι κόκκινες και κίτρινες κουκίδες στον χάρτη), από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, κι αυτό μόνο σε μια από τις συνοικίες της Μαριούπολης στα ανατολικά (Livoberezhnyi).

Η πτώση της Μαριούπολης δίνει στη Ρωσία τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που έχει αναγνωρίσει η Ρωσία.

H σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες θα διευκόλυνε πολύ τη Ρωσία να μεταφέρει αγαθά και ανθρώπους από και προς την Κριμαία. Η Ρωσία το ήθελε αυτό από το 2014, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στα ανατολικά.

Επί του παρόντος, η χερσόνησος συνδέεται με τη Ρωσία μέσω μιας και μόνο γέφυρας, που χτίστηκε με μεγάλα έξοδα μετά τη ρωσική προσάρτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ