ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Επόμενος στόχος η Οδησσός; - Τα σημάδια της ανησυχίας

Πόλεμος Ουκρανία: Επόμενος στόχος η Οδησσός; - Τα σημάδια της ανησυχίας
Τα «σημάδια» του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ρώσων για την πόλη – λιμάνι πληθαίνουν συνεχώς AP Photo/Emilio Morenatti

Ανησυχητική είναι η ρωσική κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Οδησσό, μία από τις ουκρανικές πόλεις-κλειδί που η Μόσχα θεωρεί απαραίτητες για την επιτυχία των «επιχειρήσεών» της στην Ουκρανία.

Τα «σημάδια» του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των Ρώσων για την πόλη – λιμάνι πληθαίνουν συνεχώς.

Τα πρωί, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δημοσίευσαν ένα σύντομο βίντεο όπου ακούγεται μια σειρά από εκρήξεις να χτυπούν το νερό κατά μήκος της ακτής.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προωθούνται από την Κριμαία προσπαθούν ακόμη να παρακάμψουν το Μικολάιβ, καθώς προσπαθούν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό, προσθέτοντας ότι αυτές οι δυνάμεις σημείωσαν μικρή πρόοδο την περασμένη εβδομάδα.

«Ο αποκλεισμός των ουκρανικών ακτών είναι πιθανόν να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, εμποδίζοντας ζωτικής σημασίας προμήθειες να φθάσουν στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή, δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις», δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Οδησσός, «το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», έχει παραμείνει –συγκριτικά– αλώβητη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Ο επόμενος λογικός στόχος»

Η πόλη-λιμάνι της Οδησσού είναι ο επόμενος «λογικός» στόχος για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βρετανό στρατηγό Sir Richard Barrons, αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των ρωσικών δυνάμεων: «Θα τους δούμε να εφαρμόζουν ισχύ πυρός στον ουκρανικό στρατό σε βάθος, θα χτυπήσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού τους, τις υλικοτεχνικές τους βάσεις και τις αεροπορικές βάσεις τους, καθώς και τις δυνάμεις που διεξάγουν τις μάχες».

«Και μετά θα κατατροπώσουν πόλεις και περιοχές που νιώθουν ότι πρέπει να κατέχουν».

Από αυτή την άποψη, το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας στο νότο, καθώς η κατάληψη της Οδησσού θα απομόνωνε την οικονομία της Ουκρανίας από τις εμπορικές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να πιέζουν το Κίεβο στο μεταξύ, προσθέτει, επειδή αυτό είναι το πολιτικό κέντρο βάρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ