ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Αποστολή στο Μικολάιβ - Εκεί που η Ρωσία υποχωρεί καταστρέφοντας ό,τι μπορεί

Αποκλειστικό CNNi: Αποστολή στο Μικολάιβ - Εκεί που η Ρωσία υποχωρεί καταστρέφοντας ό,τι μπορεί
Ακόμη κι όταν οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατούν να πάρουν τον έλεγχο, βρίσκουν τον τρόπο να καταστρέφουν ό,τι υπάρχει στο πέρασμά τους, λένε οι κάτοικοι του Μικολάιβ

Η Ρωσία μπορεί να χάνει έδαφος στο Μικολάιβ αλλά ακόμη προσπαθεί να καταστρέψει ό,τι δεν μπορεί να αποκτήσει. Το CNNi βρέθηκε στην πόλη που ακροβατεί μεταξύ της ρωσικής προέλασης και της ουκρανικής αντίστασης. 

Το τελευταίο λεωφορείο βγαίνει από τον τελευταίο οικισμό που διατηρεί η Ουκρανία στον δρόμο προς τη Χερσώνα – την πρώτη και μοναδική πόλη που έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής οι Ρώσοι.

Υπάρχει μόνο χώρος για όρθιους, οι ηλικιωμένοι στριμώχτηκαν βιαστικά σε ένα βαν. Ο πανικός είναι πραγματικός: από στιγμή σε στιγμή οι βομβαρδισμοί θα ξαναρχίσουν.

Καθώς το κομβόι με τα δύο οχήματα βγαίνει στον κεντρικό δρόμο προς την πόλη Μικολάιβ, βλήματα σχίζουν για ακόμη μια φορά τον ορίζοντα αφήνοντας μαύρο καπνό. Καθισμένος στο πίσω μέρος του βαν, ο Βιτάλι «σπάει». Με τα ταλαιπωρημένα πορτοκαλί γάντια του, σκουπίζει τα δάκρια από τα μάτια του.

«Πολίτες! Τους σκοτώνουν όλους, αυτοί είναι άθλιοι, είναι ερπετά, παράσιτα», λέει. «Δεν πολεμούν στρατεύματα, πολεμούν ανθρώπους. Το καταλαβαίνεις; Τους σκοτώνουν όλους. Είναι χειρότεροι από φασίστες».

MIKOLAIV_1.jpg
Το λεωφορείο της φυγής για τους κατοίκους της περιοχής

Δίπλα του κάθεται ο Βίκτορ, που θυμάται την τελευταία φορά που ένας τέτοιος σφοδρός πόλεμος ενέσκηψε σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. «Φυσικά και θυμάμαι», λέει, «Είδα πώς μας επιτέθηκαν οι Γερμανοί».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν μάρτυρες έντονων βομβαρδισμών στο Ποσάντ – Ποκρόβσκι. Ελάχιστα κτήρια έχουν μείνει ανέγγιχτα, οι περισσότερες οροφές λείπουν. Το σχολείο του χωριού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η σκάλα που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν παιδιά, πλέον οδηγεί στο πουθενά. Οι Ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν τα χωριά, που αποτελούν το τελευταίο οχυρό πριν τις ρωσικές θέσεις, οι οποίες υπερασπίζονται το αεροδρόμιο της Χερσώνας. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: το αεροδρόμιο έξω από τη Χερσώνα, το οποίο χρησιμοποιείται ως ρωσική βάση και πλήττεται ήδη από σφοδρούς ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Ένας από τους πεζοναύτες είναι ο Ντανιήλ Σαλέμ, πρώην Λιβανέζος στρατιώτης. Ο Σαλέμ είναι παντρεμένος με Ουκρανή και εντάχθηκε στον στρατό από την πρώτη μέρα του πολέμου. «Αποστολή μας είναι να σκοτώσουμε αυτούς τους μπ@σταρδους», λέει. «Αυτό το μέρος ήταν κάποτε πηγή χαράς», λέει δείχνοντας το χωριό γύρω του.

MIKOLAIV_2.jpg
Κατεστραμμένο άρμα μάχης έξω από το Ποσάντ

Ο δρόμος ανάμεσα στην στρατηγική πόλη – λιμάνι του Μκολάιβ και την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα αποτελεί απόδειξη της ουκρανικής αντίστασης και της αργής ρωσικής προέλασης. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά μήκος του δρόμου των 40 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο πόλεις και η καλλιεργήσιμη γη που υπάρχει τριγύρω είναι διάσπαρτη από οβίδες και απομεινάρια μαχών. Αν και είναι ευάλωτα σε ανατροπές, τα ουκρανικά κέρδη δοκιμάζουν τα όρια της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος στα πιο απομακρυσμένα σημεία των αλυσίδων εφοδιασμού της, καθώς και την επιμονή των δυνάμεων γύρω από το Μικολάιβ που μάχονται για τα σπίτια τους και την άμυνα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται δυτικότερα κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Κατεστραμμένος ουκρανικός εξοπλισμός βρίσκεται κι αυτός έξω από το χωριό καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί βρίσκουν επίσης το στόχο τους τακτικά, με ρουκέτες να προσγειώνονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είδε ο ανταποκριτής του CNNi.

Η πρόοδος της Ουκρανίας έχει ανανεώσει τη ζωή στην πόλη του Μικολάιβ, με τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά και να διασκεδάζουν τον φόβο της περικύκλωσης που στοίχειωνε τους κατοίκους την περασμένη εβδομάδα. Ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός αρχηγός του οποίου τα τακτικά μηνύματα στο Telegram συσπειρώνουν τους κατοίκους του Μικολάιβ και προειδοποιούν την πόλη για τις καθημερινές απειλές, εμφανίζεται πιο χαλαρός. Το Σάββατο, ο Κιμ δημοσίευσε φωτογραφίες ενός ζευγαριού κάλτσες που του είχαν στείλει με ραμμένο πάνω τους «Ρωσικό πλοίο, άντε γ@μ@σου», αναφερόμενος στους προκλητικούς υπερασπιστές του Φισονησιού. Για τα γενέθλιά του την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης έλαβε ένα κάμπριο αυτοκίνητο με ένα ρωσικό πολυβόλο κολλημένο στο πορτμπαγκάζ του, το οποίο ο αρχηγός της αστυνομίας εξακολουθεί να οδηγεί θριαμβευτικά στην πόλη.

Την Κυριακή, ο Κιμ έκανε έκκληση στους ντόπιους να βοηθήσουν στην περισυλλογή των πτωμάτων Ρώσων στρατιωτών που είχαν μείνει στο πεδίο της μάχης, ζητώντας από τους κατοίκους να τα βάλουν σε σακούλες πριν οι θερμοκρασίες υπερβούν το μηδέν.

Ωστόσο, η αργή προέλαση της Ουκρανίας προς τη Χερσώνα έχει επίσης βαρύ κόστος. Το πρωί της Παρασκευής, μια τεράστια έκρηξη έπληξε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο κέντρο του Μικολάιβ, με το προφανές χτύπημα με τον έναν από τους πυραύλους να σχίζει έναν στρατόπεδο. Ο στρατός της Ουκρανίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση, επικαλούμενος την επιχειρησιακή ασφάλεια. Ωστόσο, δύο στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα έφτασε τους 30. Ένας υγειονομικός είπε επίσης ότι 40 τραυματίστηκαν.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, με το σούρουπο του Σαββάτου να φωτίζεται από ίχνη πυρά και τουλάχιστον οκτώ οβίδες έπληξαν έναν στόχο στα νότια της πόλης. Η Μόσχα μπορεί να χάνει έδαφος εδώ, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να συντρίψει και να καταπνίξει αυτό που δεν μπορεί να έχει.

Russia could be losing ground in battle for Mykolaiv, but it still seeks to crush what it cannot have, by Nick Paton Walsh, Brice Laine, Maryna Marukhnych and Natalie Gallón, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ