ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ: Η ΕΕ θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία

Μπέρμποκ: Η ΕΕ θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο συνομιλεί με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο κτίριο Europa στις Βρυξέλλες, Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Olivier Matthys)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Αναλένα Μπέρμποκ ενόψει του ειδικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα αυξήσουμε τα οικονομικά μέσα για την αγορά στρατιωτικών αγαθών στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, για να καταστήσουμε σαφές ότι στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπιζόμαστε την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία», είπε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους.

Η Γερμανία θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πωλήσεις όπλων από Γερμανούς παραγωγούς θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. «Η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω όπλα», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου και ως εκ τούτου απαιτείται απόλυτη προσοχή σχετικά με το ποια όπλα θα παραδοθούν και πού», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

«Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα καθώς και το έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια.

Η Μπέρμποκ επεσήμανε επίσης ότι η Συμμαχία πρέπει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Ουκρανούς, αλλά έχουμε επίσης ευθύνη απέναντι σε 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και σε αυτούς που είναι μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη του να υπάρξουν περισσότερες πολεμικές πράξεις σε άλλες χώρες».

«Εργαζόμαστε για να κλείσουμε κατά συνέπεια τα κενά των κυρώσεων», είπε. «Όσοι επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο» πρέπει να τιμωρηθούν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους, σημείωσε η Μπέρμποκ.

Η πρόκληση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υπογράμμισε την πρόκληση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν είναι οι κυρώσεις που οδηγούν σε σοβαρή δυσλειτουργία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, είναι ο πόλεμος. Δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο που να πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Ιβ Λεντριάν, επισημαίνοντας τις συνέπειες του πολέμου στη συγκομιδή και εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία που είναι βασικές χώρες παραγωγής.

«Πρέπει γρήγορα να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο δεδομένο, όχι μόνο εμείς οι ευρωπαίοι ενώνοντας τις προσπάθειές μας, αλλά μαζί με διεθνείς οργανισμούς και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος τόνισε ότι το «Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ» που διοργανώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες έχει στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ