ΚΟΣΜΟΣ

«Εξτρεμιστική οργάνωση» η Meta στη Ρωσία, με απόφαση δικαστηρίου

«Εξτρεμιστική οργάνωση» η Meta στη Ρωσία, με απόφαση δικαστηρίου
AP Photo/Eric Risberg

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε τη Δευτέρα ότι η Meta, η μητρική εταιρεία που κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, είναι εξτρεμιστική οργάνωση και της απαγόρευσε να λειτουργεί στο έδαφος της Ρωσίας.

Η ετικέτα «εξτρεμιστής» θα ισχύει για το Instagram και το Facebook, αλλά όχι για το WhatsApp, και τίθεται σε ισχύ αμέσως, σύμφωνα με το Tass. Στο δικαστήριο Tverskoy στη Μόσχα, οι δικηγόροι των εναγόντων είπαν ότι δεν θα ακολουθήσουν διώξεις για τη χρήση του Instagram ή του Facebook.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανάλυση μιας ομάδας νομικών δικαιωμάτων που παρακολουθεί τις ελευθερίες του Διαδικτύου στη Ρωσία, το Net Freedoms Project, η απόφαση του δικαστηρίου θα σημαίνει ότι η χρήση λογότυπων Instagram ή Facebook δημόσια — για παράδειγμα, στον ιστότοπο ενός καταστήματος ρούχων ή στην πόρτα μιας καφετέριας — μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και 15 ημερών.

Επιπλέον, η αγορά διαφημίσεων από το Facebook ή το Instagram ή η διαπραγμάτευση μετοχών της Meta θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «χρηματοδότηση μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης» και να οδηγήσει σε ποινική υπόθεση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ρωσική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το Instagram και το Facebook στη χώρα, καθώς και το Twitter. Το TikTok περιόρισε την πρόσβαση στην πλατφόρμα του.

Πολλοί χρήστες συνέχισαν να χρησιμοποιούν όλες αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων με εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, μια τεχνολογία που κρύβει την τοποθεσία του χρήστη. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ζήτηση για VPN στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 2.600% σύμφωνα με το Top10VPN, το οποίο παρακολουθεί τη χρήση της τεχνολογίας.

Η Meta είναι η πρώτη εμπορική οντότητα που χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» από τη Ρωσία. Προηγουμένως, προοριζόταν για μη κυβερνητικές οργανώσεις και θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

«Αυτό θα επηρεάσει μεγάλα στρώματα του ρωσικού πληθυσμού που δεν έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν», δήλωσε ο Πάβελ Τσίκοφ, εκτελεστικός διευθυντής της Agora International Human Rights Group. Οι δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του Instagram στη Ρωσία, είπε, «είναι άνθρωποι που ως επί το πλείστον δεν αντιμετώπισαν ποτέ προβλήματα με τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου».

Η μήνυση της ρωσικής κυβέρνησης κατά της Meta βασίστηκε στην απόφαση της εταιρείας να επιτρέψει στους χρήστες σε ορισμένες χώρες να ζητούν βία κατά των μελών του ρωσικού στρατού. Τέτοιες ενέργειες «στοχεύουν στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας στις 11 Μαρτίου.

Ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι πολιτικές της εταιρείας αποσκοπούσαν στην προστασία του δικαιώματος της έκφρασης για τους πολίτες μιας χώρας που έχει υποστεί εισβολή.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις πολιτικές μας για τη ρητορική μίσους όσον αφορά τον ρωσικό λαό», είπε ο κ. Κλεγκ.

«Δεν θα ανεχτούμε τη ρωσοφοβία ή οποιοδήποτε είδος διάκρισης, παρενόχλησης ή βίας κατά των Ρώσων στην πλατφόρμα μας» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ