ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Με διακοπή διπλωματικών σχέσεων απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Πόλεμος Ουκρανία: Με διακοπή διπλωματικών σχέσεων απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις Μπάιντεν
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά AP Photo/Felipe Dana

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτινμε τη Μόσχα να απειλεί εμμέσως με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας

 

Την προηγούμενη Τετάρτη, 16 Μαρτίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου», για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η αναφορά του Αμερικανού προέδρου είναι «απαράδεκτη και ασυγχώρητη», δήλωσε το Κρεμλίνο λίγη ώρα μετά, μέσω του εκπροσώπου του.

Ο Λευκός Οίκος απέφευγε να αποδόσει τον χαρακτηρισμό στον Πούτιν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτεί έρευνα και διεθνή αποφασιστικότητα. Αφού ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον όρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι ο πρόεδρος «μιλούσε από την καρδιά του» και ανανέωσε τις δηλώσεις της επειδή υπάρχει μια διαδικασία μέχρι την εξαγωγή επίσημης απόφασης.

Ωστόσο σήμερα, πέντε μέρες μετά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, σε συνάντηση για τις «πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις» του Μπάιντεν για τον Πούτιν. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι ανάξιες ενός πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού και έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα ρήξης».

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σάλιβαν ότι οι εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα λάβουν «αποφασιστική και σταθερή απάντηση».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για «οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος του θεσμού, αλλά το 2014 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η Μόσχα έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, το οποίο ως εξ αυτού δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εγκληματίας πολέμου είναι, σύμφωνα με το Associated Press, μέσω του ευρέως αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της «ευθύνης διοίκησης». Εάν οι αρχηγοί ή διοικητές μιας χώρας διατάξουν ή ακόμη και γνωρίζουν ή είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι διαπράττονται εγκλήματα και δεν κάνουν τίποτα για να τα αποτρέψουν, μπορούν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι.

To Πεντάγωνο συγκεντρώνει στοιχεία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ