ΚΟΣΜΟΣ

«Μας σκοτώνουν έτσι απλά»: Οικογένεια που ξέφυγε από την Μαριούπολη περιγράφει τον τρόμο (vid)

«Μας σκοτώνουν έτσι απλά»: Οικογένεια που ξέφυγε από την Μαριούπολη περιγράφει τον τρόμο (vid)
«Η Μαριούπολη έχει εξαναφανιστεί από τον χάρτη» διαβεβαιώνει το ζευγάρι των Ουκρανών που άφησε εκεί μια ολόκληρη ζωή CNNi

Ο Ντμίτρο και η Τάνια Σβετς πέρασαν τις πρώτες 23 ημέρες του πολέμου κρυμμένοι στο υπόγειό τους στη Μαριούπολη μαζί με την 7χρονη κόρη τους Βλάντα και τους γονείς τους.

Η οικογένεια κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο οι παππούδες έμειναν πίσω.

Έχοντας πλέον καταφύγει βορειοανατολικά στην κεντρική πόλη Ντνίπρο, η Τάνια είπε στο CNNi ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν τη Μαριούπολη από τον χάρτη, και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι και άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεχτούν την ίδια μοίρα.

«Δεν υπάρχει πια πόλη εκεί. Δεν υπάρχει πια η Μαριούπολη. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι. Μόνο το 10% των ανθρώπων έχουν μείνει εκεί. Μόνο συνταξιούχοι χωρίς χρήματα ή αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ξεφύγουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν», λέει η Τάνια από το σχετικά ασφαλές προσωρινό καταφύγιό της.

«Για τρεις εβδομάδες δεν κάναμε μπάνιο, πηγαίναμε στην τουαλέτα με ένα κουβά και μια σακούλα» έγραψε η Τάνια στο ημερολόγιό της το οποίο ενημέρωνε συνεχώς μέσα από την κρυψώνα της και το οποίο παραχώρησε στο CNNi.

Η οικογένεια έβγαινε από το υπόγειο μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή της – για να βρει φαγητό και νερό και, μια φορά, για να βοηθήσει στην ταφή κάποιων γειτόνων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις περιμένοντας στην ουρά για φαγητό.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην πόλη μας δεν είχαμε τίποτα. Ούτε κινητό, ούτε internet. Όλα ήταν κομμένα. Το αέριο, το νερό», λέει ο Ντμίτρο στο CNNi. «Μαγειρεύαμε έξω ανάβοντας φωτιά και φέρνοντας ξύλα από τα πάρκα. Δεν υπήρχε καμία επιλογή για να επιβιώσουμε».

Το ζευγάρι είναι πεπεισμένο ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν ομάδες πολιτών που περίμεναν στην ουρά για φαγητό, νερό ή φάρμακα.

«Mας σκοτώνουν έτσι απλά. Αν μαζευόμασταν σε ομάδες για να βρούμε νερό, μας πυροβολούσαν», λέει η Τάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ