ΚΟΣΜΟΣ

Κάτοικος της Οδησσού στο CNN Greece: Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ - Θα πολεμήσουμε ως το τέλος

Κάτοικος της Οδησσού στο CNN Greece: Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ - Θα πολεμήσουμε ως το τέλος
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την Οδησσό ως τον επόμενο στόχο των ρωσικών δυνάμεων AP Photo/Rodrigo Abd

Με πόλεις όπως το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και άλλες να έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τη ρωσική εισβολή, οι κάτοικοι της -σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτης ακόμη-, Οδησού ζουν με τον τρόμο ότι ο πόλεμος δεν θα αργήσει να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.  

Ο Ευγένι Παβλένκο, κάτοικος Οδησσού, δεν περίμενε να συμβεί αυτό για να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο γι' αυτόν και την οικογένειά του.

«Τα πράγματα είναι πραγματικά τρομακτικά. Αυτή τη στιγμή είμαι στη Βιέννη, οπότε εγώ, η γυναίκα και η μητέρα μου είμαστε ασφαλείς. Φύγαμε από την Ουκρανία λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ο πατέρας μου όμως έμεινε στην Οδησσό. Δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του», λέει στο CNN Greece.

Η πόλη - λιμάνι της Οδησσού θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη συνέχεια της ρωσικής προέλασης, με πολλούς αναλυτές να την θεωρούν ως τον επόμενο ρωσικό στόχο, αφού η κατάκτησή της θα απομόνωνε την οικονομία της Ουκρανίας από τις εμπορικές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και θα δυσχέραινε πολύ τον εφοδιασμό της.

«Ευτυχώς, προς το παρόν η κατάσταση στην Οδησσό είναι σχετικά ήσυχη και πραγματικά ελπίζω να παραμείνει έτσι. Ωστόσο ο κόσμος φοβάται ότι μπορεί να έρθει και η σειρά της Οδησσού. Έχω συγγενείς σε 'καυτά σημεία' στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις».

evgeniy_elada.jpg
O Ευγένι Παβλένκο σε παλαιότερες, πιο ευτυχισμένες στιγμές, από επίσκεψή του στην Ελλάδα(Πηγή: Facebook)

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν οι πρώτοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Οδησσό από τις 24 Φεβρουαρίου, από δύο φρεγάτες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Σεργκέι Μπρατσούκ υποστήριξε ότι πριν από λίγες ημέρες -χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς το πότε- ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στόλου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επίθεση στην πόλη. «Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να επιτεθεί στην Οδησσό θα δει τον πάτο της θάλασσας» είχε διεμηνύσει τότε.

«Αυτό που μπορών να πω είναι ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία είναι δεμένοι όσο ποτέ πριν εξαιτίας της σκανδαλώδους και άδικης εισβολής και θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος», λέει ο Ευγένι.

«Ήδη 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Είναι ένας τυπικός πόλεμος με τις άθλιες συνέπειές του. Είναι τόσο μεγάλο κρίμα και τραγωδία που τον 21ο αιώνα μια τόσο δυνατή χώρα μπορεί να επιτεθεί στους γείτονές της με βόμβες. Ελπίζω πραγματικά να τελειώσει και οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν από αυτόν τον εντελώς ηλίθιο πόλεμο».

LIVE BLOG: Στάχτες η Μαριούπολη, αγώνας να απομακρυνθούν οι άμαχοι - Ισχυρή η ουκρανική αντίσταση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ