ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν 2.389 ανήλικους σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν 2.389 ανήλικους σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
«Οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο στοχεύουν και σκοτώνουν τα παιδιά μας, αλλά τα μεταφέρουν διά της βίας στη Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ΕPA / ARKADY BUDNITSKY (φωτογραφία αρχείου)

Για «απαγωγές» παιδιών στην Ουκρανία κάνει λόγο η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αναφερόμενη στις καταγγελίες των ουκρανικών αρχών ότι 2.389 ανήλικοι απομακρύνθηκαν παρανόμως και διά της βίας από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και οδηγήθηκαν σε ρωσικό έδαφος.

«Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει παράνομα 2.389 παιδιά από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ προς τη Ρωσία». Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή» αναφέρει σε ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για αρπαγές παιδιών από την πολιορκημένη Μαριούπολη, εν μέσω αναφορών ότι τα ρωσικά στρατεύματα οδηγούν αμάχους προς τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία αποσχισθείσες επαρχίες του Ντονμπάς.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έχουν οδηγηθεί παράνομα στη Ρωσική Ομοσπονδία 2.389 παιδιά από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο στοχεύουν και σκοτώνουν τα παιδιά μας, αλλά τα μεταφέρουν διά της βίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τη βίαιη μεταφορά 2.389 παιδιών από προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία» αναφέρει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντικόβα.

Βάσει των καταγγελιών του Κιέβου, που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν επί του παρόντος από ανεξάρτητες πλευρές, μεταξύ των παιδιών που έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί σε εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι βρίσκονται και ορφανά από σανατόριο της Μαριούπολης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης έχει καταγγείλει ότι συνολικά την τελευταία εβδομάδα «πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, έχει κάνει από πλευράς του λόγο για βίαιο εκτοπισμό περισσότερων από 1.000 κατοίκων στο ανατολικό τμήμα της πόλης προς την Ρωσία.

Κατά τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στη συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία. Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη», αναφέρει ο Πάβλο Κιριλένκο.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει τις τελευταίες ημέρες ότι λεωφορεία μετέφεραν από τη Μαριούπολη σε ρωσικό έδαφος πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο το Σαββατοκύριακο για «τρομακτικές» και «ασύλληπτες» αναφορές, εφόσον ευσταθούν.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC επισήμανε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, όμως προσέθεσε:

«Το θεωρώ απόλυτα τρομακτικό. Γνωρίζω ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να ανοίξουν έναν αποκαλούμενο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λευκορωσία, καθώς και τη Ρωσία, και οι Ουκρανοί ξεκάθαρα αντέδρασαν. Το να εξαναγκάζεις ανθρώπους από την Ουκρανία να μεταβούν στη Ρωσία είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι αδιανόητο. Είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο για τους Ρώσους να έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια τρομακτική ενέργεια».

Σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, η Μαριούπολη του ουκρανικού νότου είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ