ΚΟΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία θα επισκεφθεί ο Βαρθολομαίος

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία θα επισκεφθεί ο Βαρθολομαίος
Η επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Πολωνία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν προσκλήσεων από τον πρόεδρο και τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

Στην Πολωνία θα μεταβεί το προσεχές διάστημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου ευλογήσει, να ενισχύσει και να σταθεί στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων του πολέμου της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Πολωνία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα. Αναλόγη πρόσκληση υπήρξε και από τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Κατά την παραμονή του στην Πολωνία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προτίθεται να επισκεφθεί τους εκεί καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον ουκρανικής καταγωγής μέγαν σύγκελο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιάκωβο.

Σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας της Κωνστνατινούπολης, ο κ.κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση σε δραματικό τόνο να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας και στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

«Ο πόλεμος δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή για την επίλυση των όποιων διαφορών. Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο και, ασφαλώς, δεν κάνουν διακρίσεις. Σκοτώνουν τους πάντες. Το μαρτυρούν οι τραγικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες είκοσι πέντε ημέρες» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Δυστυχώς, οι ομόδοξοι εισβολείς της Ουκρανίας, ενός κυριάρχου και ανεξαρτήτου κράτους, μοιάζουν να επιδιώκουν την απόλυτη ταπείνωση του υπερηφάνου, πιστού και αδελφού τους ουκρανικού λαού, ο οποίος αγωνίζεται ηρωικώς και θυσιαστικώς για την ελευθερία του. Ταυτόχρονα, όμως, εκείνοι που επέλεξαν τον δρόμο του πολέμου οδηγούν και δικούς τους νέους στον όλεθρο», είπε και συνέχισε:

«Επιλαμβανόμεθα της ευκαιρίας της εδώ παρουσίας μας για να διατρανώσουμε για άλλη μία φορά με όλη μας τη δύναμη: Σταματήστε αυτήν την φρίκη! Σταματήστε τώρα τον πόλεμο! Φτάνει πια η παραφροσύνη! Πόσο αίμα θα αντέξει ακόμη η γη μας; Πόσους πια νεκρούς θα χωρέσει στα σπλάχνα της; Πόσα άλλα δάκρυα θα ποτίσουν το χώμα της»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ