ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη για την εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένοχος ο αρχηγός των «Cowboys για τον Τραμπ»

Δίκη για την εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένοχος ο αρχηγός των «Cowboys για τον Τραμπ»
Ο Γκρίφιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως ενός έτους AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ένοχος για πλημμέλημα που σχετίζεται με την εισβολή στο Καπιτώλιο κρίθηκε ο ηγέτης των «Cowboys για τον Τραμπ» Κόι Γκρίφιν από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, δίνοντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης μια νίκη στη δεύτερη δίκη που σχετίζεται με τις ταραχές τις 6ης Ιανουαρίου 2021.

Ο δικαστής Τρέβορ Μακφάντεν εξέδωσε αυτήν την ετυμηγορία την Τρίτη αφού οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν βίντεο που δείχνουν τον Γκρίφιν να σκαρφαλώνει σε μια ράμπα και στη συνέχεια σε μια αυτοσχέδια «γέφυρα» από κόντρα πλακέ, προκειμένου να προσεγγίσει το Καπιτώλιο.

Ο ηγέτης των «Cowboys για τον Τραμπ» εισέβαλε στο Καπιτώλιο την ώρα που βρισκόταν εκεί ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ο Γκρίφιν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως ενός έτους για την κατηγορία της εισβολής σε χώρους του Καπιτωλίου όπου απαγορεύεται η πρόσβαση. Ο δικαστής όρισε την ανακοίνωση της ποινής του για τις 17 Ιουνίου.

«Σέβομαι την απόφαση που έλαβε σήμερα ο δικαστής Μακφάντεν, παρόλο που δεν ήταν η απόφαση που πραγματικά ήλπιζα και για την οποία προσευχόμουν. Πρέπει να συνεχίσετε να εμπιστεύεστε τους δικαστές μας και το σύστημά μας. Με έκρινε ένοχο γιατί βρέθηκα σε μια περιοχή που δεν έπρεπε και όντως ήμουν εκεί εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Γκρίφιν.

Ο Γκρίφιν στάθηκε στην απόφασή του να ζητήσει να δικαστεί χωρίς ενόρκους αλλά την απόφαση να λάβει ο δικαστής, καλώντας και άλλους κατηγορούμενους της 6ης Ιανουαρίου να κάνουν την ίδια επιλογή.

Κατά τη δίκη, ο Γκρίφιν υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορούσε να αποδείξει πως ο ίδιος γνώριζε ότι στις 6 Ιανουαρίου 2021 απαγορευόταν η πρόσβαση στους χώρους γύρω από το Καπιτώλιο.

Ο δικηγόρος υπεράσπισής του, Νίκολας Σμιθ, προέβαλε επίσης ένα επιχείρημα ότι οι χώροι του Καπιτωλίου δεν ήταν πλέον εκτός πρόσβασης όταν εισήλθε ο Γκρίφιν, επειδή ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε απομακρυνθεί εσπευσμένα, εν μέσω χάους. Μετά την ένσταση εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Μακφάντεν επέτρεψε να ερωτηθεί ένα μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας για την ακριβή τοποθεσία του Πενς.

Τη Δευτέρα, η επιθεωρήτρια των μυστικών υπηρεσιών Λανέλ Χάουα επιβεβαίωσε ότι ο Πενς απομακρύνθηκε από την αίθουσα της Γερουσίας και παρέμεινε επί αρκετές ώρες σε μια αποβάθρα φόρτωσης κάτω από το Καπιτώλιο.

Η μαρτυρία σηματοδότησε την πρώτη δημόσια αναγνώριση από την κυβέρνηση για το πού βρισκόταν ο Πενς καθώς ένας όχλος υπέρ του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ